Ekonomi yönetimi, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı ve bu yılın ikinci Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda gündeme dair sorular yanıtlandı.
Bakan Yumaklı, zirai don olayı sonrası bazı yorumlara karşı tepki gösterdi. “Hasar tespit çalışmaları devam ederken, bazı kurum temsilcileri ve siyasiler hemen olumsuz açıklamalarda bulundu. ‘Her şey bitti, yurt dışına bağımlıyız, paranız olsa bile bulamayacaksınız, yoksul olanlar en çok zarar görecek’ şeklinde ifadeler kullandılar. Bilgi sahibi olmadan yorum yapmak ne kadar mantıklı?” diyen Yumaklı, bu durumun kime fayda sağladığını kamuoyuna bıraktı.
Yumaklı, 34 ilde 16 meyve çeşidinin zirai dondan etkilendiğini dile getirerek, kayısı, üzüm, kiraz, armut, elma, ayva, limon, badem gibi meyvelerin farklı oranlarda zarara uğradığını belirtti. Malatya’da kayısılardaki etkilenmenin daha fazla olduğunu ifade eden Yumaklı, hasar tespiti için saha koşullarının uygun olması gerektiğini vurguladı. “Sahaya 10 bin kişi de gönderseniz, koşullar uygunsuzsa doğru tespit yapamazsınız. Bilgi sahibi olmanın önemi büyük.” şeklinde konuştu.
“SİGORTASI OLANLARIN PARASI HEMEN VERİLECEK”
Zarar gören çiftçilere verilecek desteklere dair soruları da cevaplayan Yumaklı, stratejik ürünlerin etkilenmediğini özellikle vurguladı. “Tarım sigortası olan üreticilerin hasar tespit edildikten sonra paraları hemen verilecek. Sigortası olmayan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olanlar için Cumhurbaşkanımız gerekli açıklamaları yaptı. Zarar gören mahsullerin üretimi için yapılan harcamalar, hasar oranı doğrultusunda karşılanacak.” dedi.
“TÜRKİYE’DE FINDIK ÜRETİMİ YÜZDE 10 ARTTI”
Fındık verim kaybı hakkındaki soruları yanıtlayan Bakan Yumaklı, “2015-2024 döneminde Türkiye’de fındık üretimi yüzde 10 arttı. Ancak DOKAP bölgesinde coğrafi koşullar sebebiyle bu verim düştü.” dedi.
Giresun, Ordu ve Trabzon’daki tarım alanlarının sınırlı olduğunu ve bu durumun verim kaybına neden olduğunu belirten Yumaklı, yaşlı bahçelerin yenilenmesi sürecinin devam ettiğini ancak bekledikleri gibi ilerlemediğini ifade etti.
Giresun’daki enstitüde geliştirilen çeşitlerin bulunduğunu belirten Yumaklı, “Üreticilerimize destek olmaya devam ediyoruz. Eğer tamamlanmamış veya yapılması gereken başka hususlar varsa bunlar üzerinde de çalışmalar yürüteceğiz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye genelinde 2020’de 734 bin 726 hektar alanda 665 bin ton fındık üretildiğini, bunun 283 bin tonunun ihraç edilerek 1,9 milyar dolar gelir sağlandığını aktardı.