Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin çeşitli bölgelerinde tarımsal üretimi olumsuz etkileyen zirai don olayı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Bayraktar, don afetinin 65 ildeki tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak, bu durumun sadece çiftçileri değil, aynı zamanda tüketicileri de ciddi şekilde etkileyeceğini ifade etti.
Şubat ve mart aylarında yaşanan don olaylarının, meyve bahçeleri ve üzüm bağları üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Bayraktar, etkilenen ürünlerin listesini şöyle sıraladı:
“Malatya ve Kahramanmaraş’ta özellikle kayısı, ceviz, kiraz, üzüm ve elma başta olmak üzere birçok meyve zarar gördü. Buna ek olarak, şeker pancarı, çerezlik ayçiçeği ve yem bitkileri de etkilendi. Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve çay, Ege Bölgesi’nde üzüm, zeytin, incir, ceviz gibi meyveler ve Marmara Bölgesi’nde şeftali, ahududu, armut gibi pek çok ürün de zarar gördü. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde ise Antep fıstığı, badem, elma, armut gibi meyvelerde hasarlar meydana geldi. Akdeniz Bölgesi’nde ise karpuz, patates, narenciye ve sebzelerde zarar oluştu.”
Bayraktar, etkilenen ürünlerin birçoklarının ihraç ürünleri olduğunu hatırlatarak, don zararının fiyatları artırmamasını umduklarını belirtti. Dondan zarar gören ürünlerin bir kısmındaki zarar oranlarının yüzde 100’lere ulaştığını kaydeden Bayraktar, kesin zarar oranlarının hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra netleşeceğini dile getirdi. Bazı bölgelerde kar yağışı ve zirai don riskinin hala sürdüğüne işaret eden Bayraktar, bu alanlarda yaptıkları çalışmaların ardından elde edilecek verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.
“ÜRETİCİLERİMİZİN ZARARLARI HAKKANİYETLİ BİR ŞEKİLDE BELİRLENMELİ”
İklim değişikliğinin etkisiyle doğal afetlerin sayısının yıldan yıla arttığına dikkat çeken Bayraktar, “Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve kırsaldan göçün önlenmesi amacıyla don afetinden zarar gören çiftçilerimizin zararlarının karşılanması için bir fon oluşturulmalı, çiftçilere nakit yardımı ve girdi desteği sağlanmalı, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tüm borçlar faizsiz olarak ertelenmeli ve yeni kredi imkanları sunulmalıdır.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçi maliyetlerinin karşılanması için çalışmalara başladığını ifade ederek, her doğal afette çiftçilerin gelirlerini ve emeklerini koruyan tarım sigortalarının öneminin bir kez daha anlaşıldığını belirtti.
Tarım Sigortası (TARSİM) yaptıran çiftçilerin sigorta kapsamı ve hasar tespit aşamalarında bazı sorunlar yaşadığını aktaran Bayraktar, “Çiftçilerimizin zararları konusunda hassasiyet gösterilmeli ve üreticilerimizin zararları hakkaniyetli bir şekilde belirlenmelidir. Türk çiftçisi, ülkenin tarımındaki birçok yapısal soruna rağmen toprağını terk etmeden direniyor. Üretmeye devam eden çiftçilere destek olmak, hepimizin görevidir. Ülkemizde bir daha böyle bir doğal afet yaşanmamsını diliyor, tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.