Son 15 gün içinde Türkiye genelinde yaşanan don ve dolu yağışları, sebze ve meyve üreticilerini olumsuz etkilerken, sera ürünlerinde de büyük kayıplar yaşandı. Zirai don ve dolu, Manisa’dan Bursa’ya, Ordu’dan Bilecik’e kadar birçok bölgede ekili alanlarda ciddi zararlara yol açtı. Manisa Saruhanlı’daki üzüm bağları ve Malatya’daki kayısı çiçekleri neredeyse tamamen yok olurken, Bursa İznik’teki erik ve kiraz ağaçları da zirai donun etkisiyle harabe hale geldi. Hava şartlarındaki bu değişiklikler, Türkiye’deki 36 ilde çiftçiler için bir kabusa dönüştü. Ülke genelindeki maddi kayıpların 25 milyar lirayı geçtiği tahmin ediliyor ve bu durumun fiyatlara da yansıması bekleniyor.
ÇUKUORVA KAN AĞLIYOR!
Çukurova bölgesinde en büyük kayıplar yaşandı. Mart ayının sonundaki don felaketinin etkilediği tarım alanının yaklaşık 2 milyon dekar olduğu belirtilirken, ön maliyetlerle birlikte zararın 10 milyar liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Çukurova’daki yıllık narenciye üretimi 2.2 milyon ton, domates 1.5 milyon ton, patates 800 bin ton, karpuz 1.2 milyon ton, nektarin ve şeftali 300 bin ton, marul ve yapraklı sebzeler ise 400 bin ton seviyesinde bulunuyor.
FİYATLARA YANSIYACAK
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, pırasa, ıspanak ve diğer yapraklı sebzelerde yüzde 50’ye varan üretim kaybı yaşandığını ifade etti. Ayrıca, “Bu tablo, üreticiyi olduğu kadar pazardaki fiyatları ve dolayısıyla tüketiciyi de etkileyecek,” dedi. Ürün arzındaki azalma pazara yansıdığında fiyatların kaçınılmaz olarak yükseleceğini belirten Tayakısı, sebze fiyatlarındaki artışın yalnızca doğal olaylardan değil, yüksek maliyetlerden de kaynaklandığını kaydetti. “Son aylarda mazot fiyatlarıyla yükselen nakliye maliyetleri, üreticinin belini bükmüş durumda,” diye ekledi.
KİRAZLAR DA YANDI
Türkiye’nin üzüm üretim merkezi Saruhanlı ilçesinde neredeyse tüm bağlar don yüzünden büyük zarar gördü. Yeni sürgünlerin tamamen yanmasının yanı sıra, Ziraat Odaları Manisa Koordinasyon Başkanı Hüseyin Altındağ, bazı bölgelerde hiç ürün alınamayacağını ve bazı yerlerde de yüzde 80 ile 90 arasında rekolte kayıplarının yaşandığını bildirdi. Bunun yanı sıra, Bursa ve çevresindeki kiraz ağaçları da zirai don nedeniyle büyük zarar gördü. İznik Ziraat Odası Başkanı Vedat Çakar, “Zirai dondan İznik Ovası’ndaki meyve ağaçlarının yüzde 90’ı etkilendi. Durum çok vahim” açıklamasında bulundu.

İTHAL ÜRÜNLER Mİ GELECEK?
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, zirai don sonrası açık tarla ürünlerinde yüzde 50’ye, seralarda ise yüzde 30’a varan kayıplar olduğunu belirtti. “Bu, pazar ve market raflarında domatesin 30-35 TL’ye, salatalığın 40 TL’ye, yapraklı sebzelerin ise 25-30 TL’ye çıkabileceği anlamına geliyor,” diyerek sözlerine devam etti. Özellikle yerli üretimin yoğun olduğu yapraklı sebzeler, çilek ve kiraz gibi mevsimsel meyvelerde arz düşüşü nedeniyle tüketicilerin ithal veya soğuk zincir ürünlere yönelmek zorunda kalabileceği uyarısını yaptı.
[email protected]
Kaynak: Web Özel