1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Zeytin Hasadı Sırasında İşçi Krizi ve Kuraklık Sorunu

Zeytin Hasadı Sırasında İşçi Krizi ve Kuraklık Sorunu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en fazla zeytin ağaç sayısına sahip ili olan Aydın, zeytin hasadı ile birlikte yoğun bir dönem geçiriyor. Bu bağlamda, Germencik ilçesine bağlı Moralı Mahallesi’nde ailesiyle birlikte zeytin hasadı yapan Esma Doğan, zeytinyağının sofralara ulaşırken ne kadar zahmetli bir süreçten geçtiğini anlatıyor. Doğan, bu yıl zeytinyağı fiyatının borsada 150 lira olduğunu belirterek, bu fiyatın emeklerinin karşılığını vermediğini ifade etti. Bunun yanı sıra, zeytinlerin bu yıl ‘var yıl’ olmasına rağmen, üreticilerin kuraklık koşullarından ciddi şekilde etkilendiği de kaydedildi.

Esma Doğan, zeytin hasadına yaklaşık bir ay önce başladıklarını ve bu süreçte ailecek mahsulü toplamaya çalıştıklarını dile getirdi. Hasat sürecinin işçi bulunmaması nedeniyle iki ayı bulacağını aktaran Doğan, zeytin üretimi için gereken işçileri çalıştırma konusunda zorluklar yaşadıklarını da sözlerine ekledi. “Zeytini yetiştiriyoruz ama işleyecek işçi bulamıyoruz” diyen Doğan, sahip oldukları zeytin silkme makinesine rağmen, bu makineyi kullanacak işçilere günlük 3 bin lira yevmiye ödemek zorunda kaldıklarını anlattı. Ayrıca, zeytin toplayıcıları için de günlük 1.500 lira ödeme yapmalarına rağmen, kalıcı işçi bulmanın zorluğuna dikkat çekti.

Zeytin hasat çalışmalarının zorluğuna vurgu yapan Doğan, rekolteleri yüksek olsa bile toplanacak işçi bulamayacağından yakındı. Günlük 3 bin lira yevmiye verilmesine rağmen, işçilerin bir, iki gün geldikten sonra bir daha gelmemesi durumu, üreticileri olumsuz etkiliyor. Doğan, çalışan işçi bulmanın zor olması nedeniyle üretimdeki zorlukların arttığını ifade etti.

Sulama yaptıkları zeytin ağaçlarından elde ettikleri ürünlerin iyi olduğunu belirten Doğan, kuraklık nedeniyle sulanmayan alanlardaki zeytinlerin yeterli şekilde kabaramadığını söyledi. Özellikle etkili olan yağışların ardından iki günde zeytinlerin canlandığını kaydeden Doğan, hasata dağdan başlayarak ovaya doğru ineceklerini belirtti. Engebeli arazide zeytin toplamanın zorluğunu açıklayan Doğan, örtü sermek, zeytin çırpmak ve yere düşen zeytinleri toplamanın oldukça zahmetli olduğunu vurguladı. “Düşe kalka, yuvarlana yuvarlana zeytin topluyoruz. Bu engebeli arazide ayakta durmak zor olmasına rağmen, yere düşen zeytinleri tek tek toplayarak üretime katkı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Zeytin ağaçlarından düşen zeytinleri dallarından ve yapraklarından ayıklama işleminin de önemine değinen Doğan, zeytinleri çuvallara koyarak zeytinyağı işleme tesisine götürdüklerini aktardı. İşleme tesisinde zeytinlerin işlenip yağlarının çıkarıldığını, bu süreçte birçok aşamadan geçtiklerini anlattı. Doğan, bu yıl zeytinyağı fiyatının da düşük olduğunu belirterek, borsada litresi 150 lira olan zeytinyağının, üreticilerin emeklerinin karşılığını vermediğini kaydetti. “Zeytinyağının fiyatı bu yıl biz üreticileri memnun etmiyor” diye sözlerini tamamladı. Bu durum, zeytin üreticilerinin yaşadığı ekonomik zorlukları ve sorunları bir kez daha gözler önüne seriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zeytin Hasadı Sırasında İşçi Krizi ve Kuraklık Sorunu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir