Yeni yıla sadece birkaç gün kala, Türkiye’de alışverişlerde ciddi bir hareketlilik gözlemleniyor. Özellikle yılbaşı alışverişlerinde giyim ve gıda ürünlerinin yanı sıra, yapay çam ağaçları, kostümler, şapkalar ile ev ve ağaç süslemesinde kullanılan çeşitli aksesuarlara büyük ilgi gösteriliyor. Bu hava, hem tüketicilerin yılbaşı hazırlıkları yapma hevesi hem de çeşitli kampanyaların etkisiyle bir hayli canlı. Tüketiciler, alışveriş sırasında dikkatlerini çekebilecek hediye seçeneklerini arayış içinde.
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yılbaşı döneminde hediyelik ürünlerin öne çıktığına dikkat çekti. Öncel, teknoloji ürünlerinin de artık hediye seçenekleri arasında yer aldığını belirterek, “Deneyim ürünleri de hediyelik olarak değerlendiriliyor. Otel konaklamaları, seyahat biletleri gibi hizmet ürünleri de oldukça rağbet görmekte.” şeklinde konuştu. Çikolata, çiçek, yılbaşı paketleri ve diğer hediyeliklerin, ekonomiye önemli bir canlılık getireceğini ifade etti.
Sinan Öncel, yılbaşı döneminin perakende sektörü açısından ne denli önemli olduğunu vurgulayarak, “Kasım ve Aralık ayları, perakende sektörü için kritik dönemlerdir. Kasım ayı beklentilerin üzerinde geçti, Aralık ayının da olumlu geçeceğini düşünüyoruz. Bu dönem içerisinde toplam adet satışlarında yüzde 20 ila 25 arasında bir artış bekliyoruz.” dedi. Öncel, pek çok kişinin zam korkusuyla birlikte alışverişlerini erkene çektiğini belirtti. Bu durumda tüketicilerin ihtiyaç duydukları ürünleri Aralık ayında temin etmeyi tercih edecekleri öngörülüyor.
“ARALIK 2024 YAKLAŞIK 450 MİLYAR LİRALIK İŞLEM HACMİYLE KAPANACAK”
2023 yılında Türkiye’de e-ticaret hacminin, bir önceki yıla göre yüzde 115,15 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştığını belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı ve PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, işlem sayısının da yüzde 22,25 artarak 5,87 milyar adede ulaştığını ifade etti. Çevikoğlu, Ticaret Bakanlığının 2024 yılı için öngörülerine göre e-ticaret hacminin 3,4 trilyon lira, işlem sayısının ise 6,67 milyar adede ulaşacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
Çevikoğlu, özellikle kasım ve aralık aylarının e-ticaret hacminin artışında büyük rol oynadığını ifade ederek, “Kasım ayında başlayan indirim kampanyaları aralık ayının sonuna kadar devam etti.” dedi. 2024 Aralık ayının, yaklaşık 450 milyar liralık bir işlem hacmiyle kapanmasını beklediklerini belirten Çevikoğlu, “Bu yıl 23-31 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek ‘Yılın Son Pazarı Türkiye’nin Pazarı’ etkinliğimizin, bu işlem hacminin önemli bir kısmını karşılayacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
Son olarak, Çevikoğlu, yılbaşında özellikle giyim, gıda, süpermarket ürünleri, spor ürünleri ve yapay çam ağaçları gibi ürünlere yoğun ilgi olacağına dikkat çekti. Yılbaşı temalı kazaklar, pijamalar, battaniyeler, şapkalar ve kupalar gibi ürünlerin de tüketicilerin ilgisini çekeceği düşünülüyor. Aynı zamanda geleneksel kutu oyunlarına olan ilginin de yılbaşı döneminde arttığı görülüyor. Tüm bu faktörler, yılbaşı alışveriş döneminin hareketliliğini artıran unsurlar arasında yer alıyor.