Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) iş birliğiyle geliştirilen OTMİ projelerini duyurdu. Yazılı bir açıklama yapan Uraloğlu, bu yerli ve milli projeyle demir yolu ağının çeşitli noktalarına entegre edilecek OTMİ’lerin, trenlerin tekerleklerinde oluşabilecek çatlaklar, kırıklar, fren sistemi arızaları ve olağan dışı ısınmalar gibi sorunların önceden tespitine olanak tanıyacağını belirtti.
Uraloğlu, OTMİ’lerin trenler hareket halindeyken otonom olarak çalışabileceğini ifade ederek, mevcut muayene istasyonlarından daha ileri teknolojilerle yapılan muayenenin, araçlardaki sorunların büyük kayıplara yol açmadan tespit edilmesini sağlayacağını vurguladı. Kara yollarındaki akıllı ulaşım sistemleri dönüşümünü demir yollarına da taşıdıklarını söyleyen Bakan, OTMİ’nin dijitalleşme ve akıllı sistemler açısından önemli bir projeye dönüştüğünü açıkladı.
Bakan Uraloğlu, geçmişte insan eliyle yapılan demir yolu araçlarının kontrollerinin, OTMİ sayesinde elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar aracılığıyla yapılabileceğini belirtti. Bu sayede bakım ve onarım süreçlerinde dışa bağımlılığın azaltılmasının yanı sıra işletme maliyetlerinde de düşüş sağlanacağını ifade etti.
OTMİ Geliştirme Projesi Protokolü’nün 2021 yılında imzalandığını aktaran Uraloğlu, şu anda uygulama yeri olarak belirlenen Köseköy İstasyonu’ndaki çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Proje çerçevesinde ilk olarak gerçekleştirdikleri Tren Tanıma Pantograf Denetleme ve Tekerlek Apleti Tespit Sistemlerinin 2023 yılında devreye alındığını, bu yılın sonuna kadar ise Fren Sabo, Fren Balata, Disk Asıntı ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemlerini hayata geçirmeyi planladıklarını duyurdu.
Ayrıca, geliştirilen sistemlerin Avrupa Birliği’nin araştırma ve inovasyon projeleri arasında öncelikli projelerden olduğunu vurguladı. Yerli ve milli imkanlarla oluşturulan OTMİ’nin, demir yolu araçlarını mevcut muayene istasyonlarından daha detaylı bir şekilde inceleme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Toplanan verilerin akıllı algoritmalarla analiz edileceğini ve buna bağlı olarak anomalilerin tespit edilebileceğini ifade etti.
Uraloğlu, bakım çalışmaları için araçlardan toplanan bilgilerin zamanla değişimini analiz ederek, olası bir arıza durumundan önce gerekli önlemlerin alınabileceğini söyledi. OTMİ’lerin sağladığı verilerle Ankara’da kurulacak izleme merkezinden, hem yerel hem de ulusal düzeyde sistemlerin takip edileceğini ve bu sayede raydan çıkma risklerinin en aza indirileceğini açıkladı.
Ayrıca, anlaşma kapsamında mini OTMİ tesislerinin kurulacağını ve mevcut hatlara yerleştirilecek istasyonlarda lokasyon özelliklerinin dikkate alınacağını belirtti. Hat kapasitesi ve yoğunluğuna göre tren muayene istasyonlarının kurulacağını ifade eden Uraloğlu, güzergah üzerinden taşınan yük cinsinin de bu planlamalarda önemli bir faktör olacağını kaydetti.