Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen kartla ödeme almayan işletmelere yönelik uygulamalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin güçlendirilmesine yönelik bugüne kadar birçok uygulamanın hayata geçirildiğini vurguladı. Bu çerçevede, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ile işletmelerdeki banka kartlarıyla ödeme yapılmasını sağlayan POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştiğini hatırlattı.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasını sağladığını belirten Şimşek, bu sayede satışların kayıt dışı olarak bırakılmasının önüne geçildiğine dikkat çekti.
Aynı zamanda bazı mükelleflerin hâlâ eski nesil cihazlar kullandığını ve ödemelerde kredi kartı kabul etmediğini ifade eden Şimşek, bu konu üzerine de çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Geçtiğimiz yıl yayımlanan bir tebliğ ile birlikte, tüm mükelleflerin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yeni nesil ödeme kaydedici cihaz edinmesi ve bu cihazlarla banka veya kredi kartı ile ödeme alması zorunluluğu getirildiğini açıkladı.
Yeni düzenlemeye ilişkin detaylar veren Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelere yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirildiğini kaydetti. GİB tarafından yapılan denetimlerde, bu cihazları almayan veya ödeme alırken banka ya da kredi kartı kabul etmeyen mükelleflere özel usulsüzlük cezasının kesileceğini vurguladı. Ayrıca bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarını bahane ederek yüksek tutar talep ettiğine dikkat çekti.
Komisyon farkının bazı durumlarda banka komisyon oranlarının çok üzerinde olduğunu vurgulayan Şimşek, bankalar arasındaki komisyon oranlarının farklılık gösterdiğini ve tahsilat sürelerinin bunun üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
Son dönemde bazı bankaların komisyon oranlarının düştüğünü ve yüzde 2’nin altına indüğünü söyleyen Şimşek, vatandaşların kendilerine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkânı sunulmaması ya da yüksek tutarlı fark talep edilmesi durumunda bunu GİB’e ihbar edebileceğini bildirdi. İhbarlar doğrultusunda denetimlerin yapılacağı ve gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını belirtti.
GİB’in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alma zorunluluğuna rağmen sadece POS cihazı verilen mükellefler ve onların banka ile ödeme kuruluşlarına da ceza kesileceğini hatırlatan Şimşek, bu ceza tutarının 200 bin lira olarak belirlendiğini ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağını ifade etti.
Bakanlık olarak, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Şimşek, bu çalışmalarla birlikte vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik adımların da devam edeceğini sözlerine ekledi.