1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Yeni Koyun Cinsi Kırmızı Et İhtiyacını Karşılayacak

Yeni Koyun Cinsi Kırmızı Et İhtiyacını Karşılayacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aslen Bayburtlu olan 42 yaşındaki Hasan Sarıtaş, evli ve iki çocuk babasıdır. Almanya’da makine teknolojileri alanında eğitim aldıktan sonra yaklaşık 15 yıl boyunca bu sektörde çalıştı.

Çocukluğundan beri Türk hayvancılığını geliştirmek üzere hedefleri bulunan Sarıtaş, 2016 yılında ülkesine geri dönerek önemli adımlar attı. Bu yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünü kazanan Sarıtaş, mezuniyetinin ardından Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki Akçabük Mahallesi’nde, devlet tarafından tahsis edilen 4.5 dönüm arazi üzerinde çiftlik kurarak et verimi yüksek yeni bir koyun cinsi geliştirme çalışmalarına başladı.

Akademisyenlerden de destek alarak 4 yıl süreyle ıslah çalışmalarını sürdüren Sarıtaş, yaptığı merada otlatma uygulamalarıyla, diğer cinslere göre daha fazla et veren yeni bir koyun cinsi ortaya çıkardı.

Kombinasyon melezlemesi yoluyla üç farklı ırkı bir araya getirerek yeni bir ırk geliştiren girişimci, ürettiği bu cinsin patentini aldı. Hedefi ise ülkenin kırmızı et ihtiyacına katkıda bulunmaktır.

Hasan Sarıtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıvırcık ırkının merada adapte edilmesi ile iki etçi cinsin bu ırkla birleştirilmesi sürecini anlattı. Sarıtaş, bu ıslah çalışmalarının uzun vadeli olduğunu ve başarılı bir sonuca ulaştıklarını ifade etti.

Şu anki hedefleri arasında hayvanlarını çoğaltarak Marmara Bölgesi’nde yaygınlaştırmak bulunuyor. Meralarda otlatılan hayvanların et verimi yüksek olduğunu belirten Sarıtaş, bu üretimi ülke genelinde yaymak için çalışmalara devam etmektedir.

Sarıtaş, Türkiye’deki et açığını kapatmak ve küçük sürülerden daha fazlasını elde etmek adına ıslah çalışmalarının önemine vurgu yaptı. Mevcut projelerin genellikle verilen yem üzerinden ilerlediğini aktaran Sarıtaş, kendi yaklaşımının mera odaklı olduğunu dile getirdi.

Yeni cins, standart kıvırcık ırkına göre yüzde 30 daha fazla et verimi sunuyor. Sarıtaş, bulunduğu bölgedeki zorlu koşullara rağmen yüksek verim aldıklarını ifade etti. Ayrıca, yaz aylarında hayvancılık yapmanın zor şartlarına dikkat çekti.

Yeni ırkın bir sürü oluşturmasının ardından patent ve tescil başvurusunu yapmayı planladığını belirten Sarıtaş, Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını karşılamada üretim artışının yanı sıra ıslah çalışmalarını da önemli gördüğünü söyledi.

Yürütmekte olduğu ıslah projesinin yaklaşık 7 yıl süreceğini belirten Sarıtaş, bu süreçte çoğaltmanın ardından hedeflerine ulaşmayı umuyor. Ürettiği yeni cinsin yerli kıvırcık ırkının %75 ağırlığını taşıdığını belirten Sarıtaş, Türkiye’nin en lezzetli küçükbaş ırklarından birine sahip olduklarını ifade etti.

Kapalı alanlarda beslenen koyunların etlerinin tercih edilmeme sebebini koku ile ilişkilendiren Sarıtaş, merada beslemeyle hayvanların refah düzeyinin artığını ve sağlıklı bir şekilde et üretebileceğini aktardı.

Sarıtaş, şu an sahip olduğu yeni koyun cinsinden 3 dişi ve 1 erkek birey olduğunu belirtti. Çalışmasının tüm aşamaları tamamlandığında ırkı isimlendirip, patent ve tescil sürecini başlatmayı planlıyor. Ancak öncelikle yeterli sayıda hayvana sahip olması gerektiğini vurguladı. Sürü oluştuktan sonra, süt verimi, karkas ağırlığı ve doğum oranı gibi özelliklerin de elde edileceğini ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yeni Koyun Cinsi Kırmızı Et İhtiyacını Karşılayacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir