Reeskont kredileri konusunda yapılan değişiklikle, net ihracatçılık kriterleri yerine katma değerli ihracatı ön planda tutan firmaların değerlendirilmesine yönelik yeni bir model uygulamaya alındı. Bu model, veri temelli ve analitik bir yaklaşım sergileyerek, firmaların ihracat performanslarını daha ayrıntılı bir şekilde analiz etmeyi hedefliyor.
Yeni modelde, firmaların net ihracatçı olup olmadıkları kadar, ihraç edilen ürünlerin çeşitliliği, hedef pazarları, ürünlerin teknolojik seviyeleri ve firmaların ölçekleri gibi farklı faktörler de dikkate alınarak her firma için bir ihracatçı skoru hesaplanacak. Bu skor, firmaların ihracat kapasitelerini doğru bir şekilde yansıtmaya yardımcı olacak.
Uygulamanın hayata geçiş tarihi 13 Ocak 2025 olarak belirlendi. Firmaların yeni skorlama sistemine uyum sağlamaları içinse 3 aylık bir adaptasyon süresi tanındı. Bu süre zarfında, firmaların mevcut süreçlerini yeni model ile entegre etmeleri bekleniyor.
Yeni uygulama ile birlikte, ihracat skorları düşük olan firmalara da önemli bir imkan tanındı. Bu firmaların, finansman planlamalarını yapabilmeleri adına 2025 yılı sonuna kadar süresi dolacak reeskont kredilerini yenileme hakkı bulunacak.
Geliştirilen skorlama modeli sayesinde, reeskont kredilerinin daha hedefli bir şekilde kullandırılması hedefleniyor. Böylece yüksek teknoloji ve katma değerli üretim gerçekleştiren firmaların bu kredilerden daha fazla yararlanması amaçlanıyor. Bu değişim, firmaların ihracat kapasitelerini arttırmayı ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyor.
Yeni model, ihracatın artırılması ve sektörel rekabetin yükseltilmesi açısından önemli bir adım olarak nitelendiriliyor. Firmalar, bu yeni sistemle birlikte daha fazla fırsata ve kaynağa ulaşarak, global pazarlarda rekabetçiliklerini artırmaya yönelik stratejiler geliştirebilecek.