1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Yatırım Teşviklerinde Rekor Başvuru ve İstihdam!

Yatırım Teşviklerinde Rekor Başvuru ve İstihdam!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nün verilerine dayanan AA muhabirinin derlemesine göre, ulusal ve uluslararası sermayeli firmalar tarafından Türkiye’de gerçekleştirilmesi planlanan yatırım projeleri mevcut teşvik programları çerçevesinde destekleniyor.

Teşvik sisteminin, ülkenin kalkınma hedeflerine uygun olarak sade ve hedefe yönelik bir şekilde yapılandırılması amaçlanıyor. Proje bazlı yatırım teşvikleri, arz güvenliğini sağlamak ve kalkınma hedeflerini desteklemek amacıyla kurumsal bir yapı içerisinde ilerlemeye devam ediyor.

Türkiye’nin, yerli ve uluslararası yatırımcılar için daha çekici bir yatırım merkezi haline getirilmesine yönelik çalışmalar da eş zamanlı olarak sürdürülmekte. Bu bağlamda, ikili ve çok taraflı ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından 2024 yılının ocak-haziran dönemi için düzenlenen teşvik belgeleri sayısı 5 bin 634 olarak belirlendi. Bu projeler aracılığıyla toplamda 438,5 milyar liralık sabit yatırım yapılması ve 123 bin 393 kişiye iş imkanı sağlanması öngörülüyor.

Bu dönemde 5 bin 634 yatırım teşvik belgesinin, 5 bin 428’inin yerli, 206’sının ise yabancı sermayeli firmalar tarafından alındığı belirtildi. Yerli firmalara ait belgelerde toplam sabit yatırım tutarı 397 milyar lira olarak belirlenirken, yabancı sermayeli firmalara ait belgelerde öngörülen tutar 41,5 milyar lira olarak kaydedildi.

Enerji sektörüne yönelik olarak ise 86,2 milyar liralık yatırım için teşvik sağlandığı gözlemlendi. Verilen teşvik belgelerinin büyük bir kısmı, Türkiye’nin farklı illerini kapsayan “1. Bölge”de yer aldı ve bu bölge, 2 bin 244 belgeyle ilk sırada yer aldı.

İkinci sırada 1.044 belgeyle 2. Bölge, üçüncü sırada ise 791 belgeyle 6. Bölge yer aldı. Diğer bölgeler ise 705 belgeyle 3. Bölge, 497 belgeyle 4. Bölge ve 331 belgeyle 5. Bölge şeklinde sıralandı.

Yatırımların bölgesel dağılımı dikkat çekiyor. 1. Bölge’de 194,6 milyar lira, 2. Bölge’de 68,4 milyar lira, 3. Bölge’de 65,6 milyar lira, 4. Bölge’de 35,6 milyar lira, 5. Bölge’de 27,7 milyar lira ve 6. Bölge’de 27,6 milyar liralık yatırım öngörülüyor. Ek olarak, çeşitli bölgelerde 42 yatırım teşvik belgesi için 18,9 milyar lira değerlendirildi.

Yatırım teşvik belgelerinde belirtilen 438,5 milyar liralık toplam sabit yatırım tutarının 255,5 milyar lirası imalat sektörüne, 86,2 milyar lirası enerjiye, 79,2 milyar lirası hizmetlere, 9,1 milyar lirası madenciliğe ve 8,4 milyar lirası tarım sektörüne yönlendirildi. Teşvik belgeleri açısından en çok başvuru yapılan sektör ise imalat sektörü oldu ve bu sektöre 3 bin 617 belge verildi. Enerji sektörü 1.023 belge ile onu takip ederken, hizmetler sektörü 718 belge ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım ve madencilik sektörleri ise daha az belge ile teşvik aldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yatırım Teşviklerinde Rekor Başvuru ve İstihdam!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.