1. Haberler
  2. Magazin
  3. Yapay Zeka Zirvesi: 2030’da 16 Trilyon Dolar!

Yapay Zeka Zirvesi: 2030’da 16 Trilyon Dolar!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay Zeka Zirvesi’24, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) gerçekleştirildi. Zirvenin organizasyonu, BTK Akademi, Google ve Girişimcilik Vakfı işbirliğiyle yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirve esnasında yapay zeka tabanlı teknolojilerin dünya çapında 2030 yılına kadar 16 trilyon dolarlık bir pazara dönüşeceğini belirtti. Ayrıca bu rakamın, Türkiye’nin 2023 yılı gayri safi milli hasılasının (GSMH) 14 katına denk geldiğini ifade etti.

Zirve boyunca yapay zekanın geleceği, sektörel uygulamaları ve sunabileceği yenilikçi çözümler üzerinde duruldu. Bakan Yardımcısı Sayan, yapay zekanın son 15-20 yılda oldukça göz önünde olduğunu, ancak temellerinin çok daha gerilere dayandığını vurguladı. Sayan’a göre, 2022 yılında insanlığın ürettiği verinin toplamı 100 zettabyte iken, 2023 yılı itibarıyla bu rakamın 150 zettabyte olmasının beklendiğini dile getirdi. Zettabyte, 22 sıfırlı bir ölçü birimi ve dünya nüfusunun 8 milyar olduğu düşünüldüğünde, kişibaşına düşen veri miktarının son derece yüksek olduğunu belirtti.

Sayan, yapay zekanın bu devasa veri yığınından bilgiye ulaşma sürecini büyük ölçüde hızlandıracağını ve artıracağını söyledi. Yapay zekanın popülaritesine değinen Sayan, örneğin Chat GPT uygulamasının sadece 5 günde 1 milyon kullanıcıya ulaştığını, bunun da bir rekor olduğunu ifade etti. Ayrıca, bilim insanlarının yapay zekanın henüz çok ilkel olduğunu düşündüklerini ve nihai hedefin insan düzeyinde ya da daha fazlasında bilinç kazanmak olduğunu aktardı. Yapay zekanın insan kadar akıllı hale gelme ihtimalinin, iki yıl içinde %50 olarak tahmin edildiği bilgisini paylaştı.

Küresel Yapay Zeka Sektörü ve Siber Güvenlik

BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise küresel yapay zeka sektörünün hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve Türkiye’nin, Oxford Insight’ın 2023 yılı Hükümet Yapay Zeka Endeksi’nde 193 ülke arasında 47. sırada, Güney ve Orta Asya ülkeleri arasında ise 2. sırada konumlandığını belirtti. Karagözoğlu, teknolojinin ilerleyişinin hayata entegrasyonu ile beraber yeni güvenlik risklerinin de ortaya çıktığını ifade etti. Bu nedenle yapay zeka ve siber güvenliğin günümüzde birbirini tamamlayıcı iki temel unsur haline geldiğini vurguladı.

Karagözoğlu ayrıca, Türkiye’nin siber güvenlik alanında yerli ve milli çözümler tercih ettiğini ifade etti. Türkiye’nin Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) alanında yapay zeka destekli yazılımlar kullanarak gerçek zamanlı tehdit izleme ve müdahale süreçlerini etkin bir şekilde yürüttüğünü açıkladı. Bu yıl USOM’un, 97 binden fazla zararlı bağlantıyı tespit ettiğini ve 12 binin üzerinde siber güvenlik bildirimini ilgili kurumlara ulaştırdığını belirtti. Bu çalışmalar, Türkiye’yi ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde ‘rol model’ ülke konumuna taşımış ve 100 tam puan alarak önemli bir başarı elde edilmiştir.

Zirve boyunca, ayrıca datathon ve hackathon yarışmalarında dereceye giren katılımcılara ödülleri takdim edildi. Bu etkinlikler, katılımcıların yenilikçi çözümler üretme konusunda teşvik edilmesi amacıyla düzenlenmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yapay Zeka Zirvesi: 2030’da 16 Trilyon Dolar!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir