Sanofi Avrasya Bölge Başkanı Cem Öztürk, yapay zekayı ilaç keşfinin çeşitli aşamalarında kullanarak ürünlerini en doğru zamanda ve en etkili şekilde piyasaya sürmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bu bağlamda, Şirketin yenilikçi yaklaşımlarla insan sağlığını iyileştirme çabalarına dikkat çekti.
İstanbul Ekonomi Zirvesi, her yıl aralık ayında uluslararası düzeyde yeni yatırım fırsatlarını tanıtma işlevini sürdürüyor ve küresel iş dünyası paydaşlarını bir araya getiren farklı temalarla gerçekleştiriliyor. Bu yılki zirvenin teması “Yapay Zeka ve Ekonomi” olarak belirlendi. Zirvede, yapay zeka konusunda uzmanların bir araya geldiği oturumlarda pek çok sektörel gelişme ele alındı.
Bu yılki zirvede yer alan Sanofi, yapay zeka ve yeniliğin sağlık sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla “Sağlığın Geleceği: İnovasyon, yapay zeka ve dijital dönüşüm” başlıklı bir panel düzenledi. Bu panele çeşitli konuşmacılar katıldı.
Panelin moderatörlüğünü Gazeteci Aslı Şafak üstlenirken, Sanofi Veri ve Yapay Zeka Global Başkanı Kaoutar Sghiouer, yapay zekanın sağlık alanındaki yenilikleri nasıl entegre ettiklerini ve bu teknolojilerin gelecekte sağlığı nasıl dönüştüreceğine dair bilgiler verdi. Sanofi Avrasya Bölge Başkanı Cem Öztürk, yapay zekanın günlük iş akışlarındaki yararları ve ilaç geliştirme süreçlerindeki etkileri üzerine detaylı değerlendirmelerde bulundu.
Teknoloji yazarı Serdar Kuzuloğlu, yapay zekanın insan hayatına sunduğu fırsatları geniş bir perspektiften değerlendirirken, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özgür Sezer ise Bakanlık düzeyinde gerçekleştirilen yapay zeka uygulamalarına yönelik bilgi paylaşımlarında bulundu.
Öztürk, Sanofi’nin yapay zekadan elde edilen faydaları ön plana çıkararak, “Bizim için en önemli öncelik, insan hayatını iyileştirmek ve sağlıklı bir yaşam süresini uzatmak. Bilimin sunduğu mucizelere ulaşmamız gerektiğinin bilincindeyiz ve bu süreçte buluşlarımızın süresini kısaltmak adına çaba gösteriyoruz.” açıklamalarını yaptı.
Yapay zekanın ilaç keşfi sürecinde süreci nasıl kısalttığını da aktaran Öztürk, “Bir ilacın keşfi ortalama 7 yıl sürüyor ve maliyet açısından 2 milyar ila 20 milyar dolar arasında değişen yükümlülükler söz konusu. Biz, yapay zekayı ilaç keşfinin çeşitli aşamalarında kullanarak ürünleri doğrulukla zamansal olarak piyasaya sürmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“49 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”
Öztürk, 2025 hedefleri arasında Türkiye’nin ekonomisine ve insan sağlığına katkıda bulunma amacının öne çıktığını belirtti. “Yaklaşık 2 bin kişilik bir şirketiz ve Türkiye üzerinden dünyanın 49 ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye, Avrasya bölgesinin tam merkezinde yer alıyor ve bu coğrafyayı biz İstanbul’dan yönetiyoruz. Türkiye, stratejik bir merkez olmayı sürdürecek ve ekonomiye katkılarımız devam edecek.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Ekosisteme olan katkının önemine değinen Öztürk, özellikle Kovid-19 döneminde startupların öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirtti. “Dört yıl önce başlattığımız ‘PharmUP’ projesi ile her yıl beş startup seçerek, hem Vivatech etkinliklerine katılmalarını sağlıyoruz hem de gelişim süreçlerine destek sunuyoruz. Amacımız, bu ülkeden bir molekülün çık