Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, küresel jeopolitik dinamiklerin giderek daha fazla önem kazandığını dile getirdi.
Von der Leyen, Alman haftalık Zeit dergisine verdiği röportajda, Avrupa’nın yeni dünya düzeninin şekillenmesine katkıda bulunmasının önem taşıdığına vurgu yaptı ve bunun mümkün olduğuna inandığını ifade etti.
Son on yıl içinde Avrupa’nın bankacılık krizi, göç sorunu, Brexit süreci, pandemik etkiler, enerji krizleri ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları gibi pek çok zorluğa maruz kaldığını belirten von der Leyen, buna rağmen Avrupa’nın her bir krizden güçlenerek çıktığını vurguladı.
Bir soruya yanıt veren von der Leyen, “Bildiğimiz Batı artık mevcut değil. Dünya artık jeopolitik bir küre haline dönüştü ve dostluk ağlarımız dünya genelinde yayılmaya devam ediyor.” dedi.
Bu dönüşümün, gümrük anlaşmazlıklarında da kendini gösterdiğini söyleyen von der Leyen, yeni düzen üzerine çalışmak isteyen birçok ülkenin lideriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı.
Von der Leyen, “Artık Batı diye bir kavram kalmadı, bu ABD’ye veda anlamına mı geliyor?” şeklindeki bir sorguya, ABD ile dost olduğunu ve Amerikalılar ile Avrupalılar arasındaki dostluğun süreceğine dair inancını dile getirdi.
“(ÜLKELER) ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK VE GÜVENİLİR KURALLAR İSTİYOR”
Von der Leyen, “Yeni gerçeklikle birlikte birçok başka ülkenin bizimle yakınlık arayışında olduğunu görüyoruz. Küresel ticaretin yüzde 13’ü ABD ile yapılıyor, bu oldukça büyük bir oran. Fakat geri kalan yüzde 87’si diğer devletlerin ticaretini kapsıyor. Hepsi öngörülebilirlik ve güvenilir kurallar talep ediyor.” şeklinde konuştu.
Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından 1990’da “tarihin sonu”nun ilan edildiğini ifade eden von der Leyen, “Şimdi tarih geri dönüyor ve bu süreçle birlikte jeopolitika da yeniden şekilleniyor. Hissettiğimiz dünya düzeni, aslında bir düzensizlik haline geliyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Von der Leyen, Çin ile ABD arasındaki güç mücadelesinin bu durumu tetiklediğini ve bunun yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “emperyalist hırslarının” etkili olduğunu dile getirdi. Bu nedenle, yeni dünya düzenini şekillendirebilecek farklı ve yenilikçi bir AB’ye duyulan ihtiyacı vurguladı.
Avrupa’nın artık tamamen uyanmış durumda olduğunu belirten von der Leyen, kıtanın savunma yeteneklerini geliştirip rekabet gücünü artıracağını ifade etti.
AB’de güçlü bir siyasi hareketlenme yaşandığına ve yeni stratejiler geliştirme isteği bulunduğuna dikkati çeken von der Leyen, “Askeri yetenekler için 800 milyar dolarlık bir fon ayrıldı, bu daha önce hayal edilemeyen bir durumdu.” bilgisini verdi.
AB ile ABD arasındaki ilişkileri güncel olarak “karmaşık” olarak tanımlayan von der Leyen, “Bu şartlar altında biz Avrupalıların ne istediğini ve hangi hedeflere ulaşmak istediğimizi bilmemiz büyük önem taşıyor.” dedi.