1. Haberler
  2. Bursa Haberleri
  3. Osmangazi
  4. Uludağ’ın Gizli Güzellikleri Konuşuldu!

Uludağ’ın Gizli Güzellikleri Konuşuldu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Olimpos’tan Uludağ’a adlı söyleşide, Uludağ’ın dünü, bugünü ve doğal güzellikleri hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Bu etkinliğin amacı, kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Uludağ’ın bilinmeyen ve eşsiz güzelliklerini keşfetmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak olarak belirlendi.

Etkinlikte Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mutlu Esendemir ve katılımcı konuklar yer aldı. Söyleşide konuşan Uludağ Yerel ve Alan Kılavuzu Hasan Ören, Uludağ’ın adının geçmişten günümüze nasıl değiştiğine dair bilgiler sundu. Özellikle, Uludağ’da yer alan endemik bitki türleri ve hayvanlarla ilgili dikkat çekici veriler paylaşıldı.

“Uludağ ismi fikri Osman Şevki Bey’den çıkmıştır”

Hasan Ören, Osmanlı döneminde Bursa’nın fethinden sonra Uludağ’ın eteklerinde toplamda 52 manastır bulunduğunu belirterek, “Bu manastırlarda keşişlerin yaşadığı bilindiğinden dolayı Osmanlı, bu dağa ‘Keşiş Dağı’ adını vermiştir. Ancak Cumhuriyet döneminde, 1925’te Bursa Öğretmen Lisesi Müdürü Hakkı Baha Pars tarafından bir okul kervanı düzenlendi. Osman Şevki Bey, Harita Etüt Dairesi Başkanı olarak bu kervana katılarak İstanbul’dan Bursa’ya doğru yola çıktı. Bursa’ya gelmeden önce Bozburun açıklarında Keşiş Dağı’nı gördü ve bu dağın hakikaten ulu olduğunu düşündü. Kervan, Bursa’dan hareket ettiğinde Kirazlı Yaylasında kamp kurulmasını öngördü ve buradaki incelemeler sırasında Osman Şevki Bey, bu dağa ‘Uludağ’ adını vermek üzere iki gazete yayınladı. Bu gazetelerden birinin adı ‘Uludağ’ olarak belirlendi. Böylece, Uludağ kelimesi ilk defa burada kullanıldı” dedi.

“Keşiş Dağı’na Uludağ ismi 1925 yılında verilmiştir”

Oren daha sonra, kamp süresince Osman Şevki Bey’in bir grubun zirveye çıkmayı hedeflediği bilgilerini verdi: “Grup Kırkpınarlar mevkiinde dinlenirken Osman Şevki Bey, bu dağın ‘Keşiş Dağı’ olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu belirtmiş ve yeniden ‘Uludağ’ olarak anılması gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine isim değişikliği için bir rapor hazırlanarak Ankara’ya gönderildi. Erkan-ı Harbiye Umumi Reisi Fevzi Çakmak tarafından gelen yanıt ile ‘Uludağ’ isminin kabul edildiği belirtildi. Dolayısıyla, ‘Keşiş Dağı’na Uludağ ismi 1925 yılında verilmiştir.”

“Ramazan ayının geldiği Bakacak tepesine yakılan ateş ile duyurulurdu”

Ören, Evliya Çelebi’nin Bakacak seyir terasını hayranlıkla aktardığını vurgulayarak, “Uludağ’ın kuzey yamaçlarındaki bu tepe, Bursa’nın muhteşem bir manzarasını sunmaktadır. Osmanlı döneminde, Ramazan ayının başlangıcını Bakacak tepesinden takip eden insanlar, ayın hareketleri ile bu durumu gözlemleyerek Ramazan ayının geldiğini ateş yakarak duyururmuş. İşte bu nedenle buraya ‘Bakacak’ ismi verilmiştir” dedi.

“Uludağ 173 endemik türüne ev sahipliği yapmaktadır”

Hasan Ören, Uludağ’ın en yüksek noktası olan 2543 metre rakımlı Uludağ Tepesi’nin yanı sıra, 2487 metre yüksekliğindeki zirvesinin de önemli olduğunu belirtti. Uludağ Milli Parkı’nın iki otel böl

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uludağ’ın Gizli Güzellikleri Konuşuldu!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.