Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Türkiye’nin barış girişimlerine katkısının önemine vurgu yaparak, “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki rolü son derece kıymetli. Buna büyük önem veriyoruz ve bu işbirliğinin devam etmesini umuyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sybiha, Türkiye ile Ukrayna arasındaki işbirliğinin artırılması için ciddi bir potansiyel bulunduğunu belirterek, “Geliştirmemiz ve üzerinde çalışmamız gereken birçok fırsat olduğunu düşünüyorum. Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkiler her alanda, özellikle de havacılık ve kara bağlantılarında yoğun bir şekilde sürüyor.” dedi.
İki ülke arasındaki güvenlik alanındaki işbirliğini vurgulayan Sybiha, halklar ve iş dünyaları arasında kurulan iletişimin bu ilişkileri daha da pekiştirdiğini ifade etti.
Sybiha, “Türkiye-Ukrayna ilişkileri daima kazan-kazan şeklindedir.” ifadelerini de ekledi.
Ukrayna’nın savaş sonrası “adil, sürdürülebilir, kapsayıcı ve kalıcı bir barış” hedeflediğini belirten Sybiha, bu hedeflere ulaşmak için Türkiye gibi dost ülkelerin desteğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Karadeniz bölgesindeki Türkiye’nin rolüne dikkat çeken Sybiha, Türkiye’nin destekleri ve katkılarıyla hayata geçirilen Karadeniz Tahıl Girişimi’nin, Ukrayna ekonomisine önemli katkılarda bulunduğunu ifade etti.
Rusya-Ukrayna Savaşı çerçevesinde barış müzakerelerine Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısına değinen Sybiha, bu sürecin önemini bir kez daha hatırlatarak, “Barış girişimleri kapsamında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolü çok değerlidir.” dedi.
Sybiha, Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de yakın işbirliği içinde olduklarını ve değerlendirmelerde bulunduklarını, ayrıca Karadeniz’de istikrarın sağlanması için atılacak adımların da görüşüldüğünü belirtti.
SAVAŞIN UKRAYNA EKONOMİSİNE YANSIMASI
Sybiha, savaşın başlangıcından itibaren Rusya’nın işgal ettiği toprakların yarısının geri alındığını, ancak hala Ukrayna topraklarının yüzde 20’sinin işgal altında olduğunu ifade etti.
Savaşın Ukrayna ekonomisine etkilerine de dikkat çeken Sybiha, “Bir gün savaşın maliyeti yaklaşık 220 milyon dolara mal oluyor.” dedi. Dünya Bankası verilerine dayanarak, savaş boyunca ülkenin altyapısına verilen zararın yaklaşık 600 milyar doları bulduğunu belirten Sybiha, bu bağlamda Türk şirketlerinin Ukrayna’da yer almasının önemli olacağını aktardı.
Ülkesindeki zorluklara rağmen enflasyonun kontrol altında tutulmasını, üretim ve ihracatın devam etmesini sağlayarak ekonomilerinin yüzde 3 ila 5 büyüme kaydettiğini belirten Sybiha, savunma sanayisi kapasitesinin önemli ölçüde arttığını vurguladı. “Savunma sanayisi üretimimizi savaş döneminde 6 katına çıkardık.” ifadesini kullandı.
“(ADF) GELECEĞİN TRENDLERİNİN BELİRLENDİĞİ BİR PLATFORM”
Antalya Diplomasi Forumu’nun kapsamlı yapısını vurgulayan Sybiha, etkinliğin yalnızca bir konferans değil, aynı zamanda küresel meselelerin tartışıldığı bir fikir platformu haline geldiğini ifade etti.
Ukrayna heyeti olarak forumda gerçekleştirdikleri verimli görüşmeler hakkında bilgi veren Sybiha, çeşitli ülkelerden, aralarında yaklaşık 11 Afrika ülkesinin dışişleri bakanının da bulunduğu yetkililerle ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.
Görüşmelerin ana gündeminin Rusya-Ukrayna Savaşı ve bu savaşın küresel etkileri olduğunu dile getiren Sybiha, Afrika’daki muhataplarıyla Ukrayna’nın gıda güvenliği konusundaki potansiyel desteklerini de görüştüklerini aktardı.