1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Türkiye’yi Kapsayan Yeni Ticaret Rotası Endişe Yarattı!

Türkiye’yi Kapsayan Yeni Ticaret Rotası Endişe Yarattı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orta Doğu’daki dengeleri değiştirecek olan yeni ticaret güzergahı Türkiye’yi nasıl etkileyebilir? “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru” projesinin hayata geçmesi, yeni gerilimleri tetikleyebilir. Proje, Hindistan’ın Mumbai limanından çıkan gemilerin Dubai’ye ulaşmasını, ardından demiryolu ile Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail’e devam ederek Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmasını öngörüyor. Gazze’nin İsrail tarafından ilhakı, bu yeni rotanın arka planında yer alan endişeleri artırıyor.

Yeni güzergahın Akdeniz’e çıkış noktası Hayfa Limanı olarak planlandı.

BİRİKİMLERİ YOK

Hindistan-İsrail hattı olarak ele alınan yeni güzergahın gereksinimlerini değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun gerçekleşmesi için gereken finansal kaynaklar mevcut değil. Hindistan’ın böyle bir projeye uygun birikimi yok. Ayrıca, Hindistan aslında Çin’in üretim merkezi konumunda olduğuna göre, ne üretecekleri sorusu belirsiz” ifadelerini kullandı.

800 MİLYAR DOLAR GEREK

Prof. Dr. Ünal, projenin toplam maliyetinin 800 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “Güzergah, birkaç noktada denize giren ve çıkan bir hat oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığında lojistik olarak tutarsız bir yapı sergiliyor. Bu kadar yüksek maliyetli bir projenin mantıklı olması beklenmiyor. Çin’in ticaret avantajını kırmak amacıyla bu kadar pahalı bir projeye ‘evet’ denilmesi rasyonel değil. Kuşak Yol Projesi için daha aktif bir politika izlemeliyiz” dedi.

ÇİN’İ KUŞATMA PROJESİ

Güvenlik ve Strateji Uzmanı Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ise, “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru”nun Türkiye, Rusya ve İran’a yönelik bir girişim olduğunu ifade etti. Gökçe, “ABD, ticaret alanında Hindistan’ı Çin’e karşı konumlandırmayı hedefliyor. Çin’i kuşatma planında ABD’nin müttefikleri arasında Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore bulunuyor. Hindistan, ABD’nin Çin ile mücadelesinde kritik bir öneme sahip” şeklinde konuştu.

ALTERNATİF ÜRETMELİYİZ

Bu gelişmeler karşısında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın BRICS’e yaklaşma ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Gökçe, “Gazze’deki olayların bir nedeni de bu yeni ticaret koridorunun hayata geçirilmeye çalışılmasıdır. Türkiye’nin, bölgesel işbirlikleriyle alternatif ticaret güzergahları oluşturması önemlidir. Irak Kalkınma Yolu Projesi ise bu noktada dikkate değer bir fırsat sunuyor. Çin, Rusya ve İran ile alternatif ticaret hatlarının oluşturulması, Türkiye’nin elini güçlendirebilir” sözlerine yer verdi.

Soykırım koridoru, Yeni rota Türkiye'yi nasıl etkiler? - Resim : 2
Gazze’nin yeni ticaret rotası nedeniyle yerle bir edildiği de iddialar arasında.

KIBRIS’A DİKKAT!

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, önümüzdeki süreçte Doğu Akdeniz ve Kıbrıs üzerindeki olası gerilimlere dikkat çekti. Köni, “Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru, Doğu Akdeniz’deki çatışmaları artırabilir. Türkiye’nin deniz kuvvetleri, güvenliği açısından kritik bir rol oynuyor. Açık denizler için uçak gemisi inşa edilmesi planlanıyor. Deniz Kuvvetleri personel ve filo güçlendirmelerine devam etmelidir. Hava gücümüz ve savunma sistemlerimizin de kesinlikle güçlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, KKTC’nin ABD’nin radarında olduğu da göz önünde bulundurulmalı. ABD, hem İsrail’in güvenliği hem de Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarını kontrol etmek amacıyla KKTC’yi dikkate alacaktır” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’yi Kapsayan Yeni Ticaret Rotası Endişe Yarattı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.