Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, AA muhabirine verdiği bilgilerde tohumun, tarımsal üretimin en önemli girdisi ve stratejik bir ürün olduğunu vurguladı.
Tohumu, yalnızca bir ürün değil; aynı zamanda kültürel ve stratejik bir değer olarak değerlendiren Güler, “Tohum, tarımın temel direğidir. Türk tarımı, verimlilikten kaliteye, inovasyondan ihracata kadar büyük bir ilerleme kaydetti. Bu süreçte tohum her zaman merkezi bir rol oynadı.” açıklamasında bulundu.
TÜRKTOB Başkanı, Türkiye’nin tohumculuk sektörünün kısa zamanda kendi potansiyelini kanıtladığını belirtti. “Kendine yeterlilik oranımız yüzde 90’ın üzerinde. 2024 yılında 1 milyon 303 bin ton sertifikalı tohum üretimi yaptık ve 100’den fazla ülkeye 338 milyon dolar değerinde tohum ihraç ettik.” ifadelerini kullandı.
Güler, 2005 yılından itibaren çiftçilere sertifikalı tohum kullanımının desteklendiğini hatırlatarak, bu desteklerin sektördeki büyümeyi hızlandırdığını açıkladı.
“TOHUMDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 147’YE ULAŞTI”
Türkiye’nin tohumculuk sektörünün 25 yıl önce ithalata bağımlı olduğunu ifade eden Güler, “Bugün geldiğimiz nokta, bir başarı hikayesidir. Şu an dünya tohumculuk sektöründe söz sahibi ülkelerden biriyiz. Tohumda ihracat, ithalatı karşılama oranı yüzde 147’ye yükseldi. Bu, sektördeki büyük birlikteliğin ve devlet desteklerinin bir sonucudur. Artık Türkiye, tohumda sahip olduğu gücü sadece üretim rakamlarıyla değil, uluslararası alandaki etkisiyle de gösteriyor.” dedi.
Türk tohumlarına, özellikle Türk Cumhuriyetleri’nde önemli bir talep olduğuna dikkat çeken Güler, “Bu gelişmeler, sektörümüz için umut verici.” bilgisini paylaştı.
Sektörün yurt dışı temaslarına da değinen Güler, “Rusya, Irak ve KKTC’deki görüşmelerimiz son derece olumlu geçti. Türk tohumlarına olan ilgi ve güven, her geçen gün artıyor. Bu ülkelerle kamu ve özel sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiğimiz görüşmeler, ihracat hacmimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda kalıcı işbirliklerine zemin hazırlayacak.” şeklinde konuştu.
“AR-GE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI”
TÜRKTOB ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü arasında imzalanan AR-GE işbirliği protokolü hakkında da bilgi veren Güler, bunun sektörde yeni bir başlangıç olacağını ifade etti.
Güler, Türkiye’nin düzenleyeceği büyük etkinliklerin sektöre uluslararası prestij kazandıracağının altını çizerek, “Bu yıl Dünya Tohumculuk Kongresi’ni, gelecek sene de Asya-Pasifik Tohumculuk Kongresi’ni ülkemizde gerçekleştireceğiz.” ifadelerinde bulundu.