ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta ithal edilen neredeyse tüm ürünler için %10 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Bunun yanı sıra, pek çok rakip ve müttefik ülkeye de ek gümrük vergileri getirildi.
Ancak Türkiye, ek gümrük vergisi uygulanan ülkeler arasında yer almadı.
Avrupa Birliği (AB) ve Çin, uygulanan vergilere karşılık vereceklerini belirtirken, borsa işlemlerinde de dalgalanmalara yol açtı.
Tüm ithalatı kapsayan %10 gümrük vergisi 5 Nisan’da yürürlüğe girerken, ülkeler arasında farklılık gösteren mütekabiliyet esaslı vergilerin ise yarın hayata geçmesi bekleniyor.
Bu durumdan en çok etkilenen ülkeler arasında ABD’nin uzun süreli müttefikleri olan Avrupa Birliği (AB), Japonya ve Güney Kore bulunuyor. Öte yandan, Brezilya, Hindistan, Türkiye ve Kenya gibi bazı ülkeler bu vergilerden kazanç sağlayabilir.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Toygar Narbay, ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin Türkiye’yi avantajlı bir konuma getirdiğini ifade etti. Narbay, sektöre gerekli kamu destekleri sağlandığı takdirde hazır giyimde 5 milyar dolarlık ek ihracat yapılabileceğini ve 145,000 kişilik bir istihdam artışı yaşanabileceğini vurguladı.
Brezilya, ABD’nin gümrük vergilerinden en az etkilenerek %10 vergi oranına tabi tutuldu.
Çin’in, ABD’ye karşı uyguladığı gümrük vergileri, ABD’li çiftçileri olumsuz etkilemekte ve bu durum, tarım devi Brezilya’nın avantaj sağlamasına yol açabilir.
Fas, Mısır, Singapur ve Türkiye gibi, ABD ile ticaret açığı bulunan ülkeler, Trump’ın politikalarından zarar gören Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelerin sıkıntılarından fayda sağlayabilir.
Bangladeş %37, Vietnam ise %46 oranında gümrük vergileri ile karşı karşıyken, Brezilya ve Türkiye yalnızca %10 gümrük vergisine maruz kalmaktadır.
ABD’nin geçen ay uygulamaya koyduğu sektör bazlı vergiler, demir, çelik ve alüminyum ihracatını olumsuz etkileyen Türkiye için, diğer küresel şirketlerin daha yüksek vergilerle karşılaşması, olumlu bir duruma işaret ediyor.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, diğer ülkelere yönelik yüksek vergiler nedeniyle Türkiye üzerindeki gümrük vergilerini “kötünün iyisi” olarak tanımlamıştı.