1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. Türk Yatırımcılar Yurt Dışında Konut Alımında Artıyor!

Türk Yatırımcılar Yurt Dışında Konut Alımında Artıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan ödemeler dengesi verilerine göre, 2024 yılında yerleşiklerin yurt dışından gerçekleştirdiği gayrimenkul alımları, bir önceki yıla göre yüzde 20,5’lik bir artışla 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. 2024 yılının ilk ayında bu rakam 144 milyon dolar olarak belirlendi.

Uzmanlar, Türklerin hangi ülkelerden gayrimenkul alım gerçekleştirdiği konusunda değerlendirmelerde bulundu.

“ALTIN VİZE AMAÇLI ALIMLARDA ARTIŞ GÖRÜLÜYOR”

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yurt dışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 5-10 yıl önce 130 milyon dolar civarında olduğunu belirtti ve bu rakamın zamanla katlanarak yükseldiğini ifade etti. Tekçe, gayrimenkul alımının başlıca nedenlerini şöyle açıkladı:

“Yurt dışında konut edinmenin en önemli nedeni, özgürce seyahat etme isteğiyle altın vize (golden visa) almak isteyenlerdir. Türkler, yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında genellikle Dubai ve Yunanistan’ı tercih ediyor. Yunanistan’ın tercih edilmesinin en büyük nedeni ise 250 bin avro karşılığında tüm Avrupa ülkelerinin kapısının açılması. Ülkeler, vize programlarını yatırım ihtiyacı olan ülkelere yönlendirmekte. Geçmişte İspanya ve Portekiz popülerdi, ancak şu an vize programları kapatıldı ve bunların yerini Macaristan alarak altın vize programını 250 bin avro karşılığında başlattı.”

Tekçe, yurt dışında konut alımında ikinci bir neden olarak, yatırımcıların kiraya verme hedefiyle yurt dışına yönelmelerini gösterdi. Son dönemde Türkiye’deki kiracı ve ev sahipleri arasındaki çatışmaların bu yönelimi hızlandırdığını vurguladı.

“YATIRIMCI DOSTU VİZE PROGRAMLARINA İHTİYAÇ VAR”

GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Tekçe, uluslararası yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul ediniminin azaldığını, yerli yatırımcıların ise yurt dışına olan taleplerinin arttığını belirterek, bu durumu düzeltmek için uluslararası yatırımcıların ikamet, elektrik ve su abonelik süreçlerinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yurt dışı tanıtımına daha fazla kaynak ayrılmasının ve yatırımcı dostu vize programlarının oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Tüm bunların yanı sıra, yurt dışındaki gayrimenkullerin genelde 300 bin dolardan başladığını, Türklerin ise ortalama olarak bir konut için 500 bin dolarlık bir ödeme yaptığını kaydeden Tekçe, mülk edinirken dikkate alınan en önemli unsurun kira geliri oluşturma potansiyeli olduğunu ifade etti.

“DUBAİ’DE EN FAZLA GAYRİMENKUL SATIN ALAN 7. ÜLKE TÜRKİYE”

Parcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen, Türklerin son yıllarda gayrimenkul yatırımı için Dubai’yi tercih ettiğini belirtti. Burada cazip kira getirisi ve vergisiz yatırım avantajlarının bireysel ve kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini ifade etti.

Türklerin, Dubai’de gayrimenkul satın alan yatırımcılar arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7’nci sırada bulunduğunu belirten Çimen, “2025 yılında Dubai’de en fazla gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasında yer alabileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Çimen, geçen yıl Dubai’de yapılan yatırımların 2025 yılında 150 milyon doların üzerinde kira getirisi sağlayabileceğini öngördü. Ayrıca, Türk inşaat firmalarının da büyük ölçekli projelerde aktif olarak yer aldığını, altyapı, metro ve konut projelerinde Türk müteahhitlerin etkisinin arttığını kaydetti. Özellikle Dubai metrosunun genişletilmesi projesinin Türk firmaları tarafından üstlenildiğine dikkat çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türk Yatırımcılar Yurt Dışında Konut Alımında Artıyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.