Türkiye’deki Reklam ve Pazarlama İletişimi Derneği (REPİD), Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED) ile Azerbaycan’dan Reklam ve Pazarlamanın Geliştirilmesine Destek Kamu Birliği (RMID) bir araya gelerek yeni bir birlik oluşturdu. Bu yeni oluşum, Ticaret Bakanlığı’nda gerçekleştirilen imza töreniyle kamuoyuna duyuruldu.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, burada yaptığı açıklamada, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) sadece kültürel bir dayanışma değil, aynı zamanda ekonomik, enerji, sanayi, tarım, turizm ve teknoloji gibi alanlarda stratejik bir ortaklık oluşturduğunu vurguladı.
Bakan Bolat, TDT üyesi ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) 1,8 trilyon dolara, nüfuslarının ise 175 milyona ve dış ticaret hacminin 1,2 trilyon dolara ulaştığını belirtti.
Türkiye’nin geçen yıl TDT ülkelerine yaptığı ihracatın 15,7 milyar dolar, bu ülkelerden yaptığı ithalatın ise 15,3 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti.
Ayrıca Bolat, Türkiye ile TDT ülkeleri arasındaki karşılıklı yatırım miktarının 8’er milyar dolar olduğunu, üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirilen yatırımların eklenmesiyle bu rakamın iki katına çıktığını aktardı.
Türk müteahhitlerin TDT ülkelerinde üstlendikleri proje sayısının 3 bini geçtiğini ve toplam inşaat projelerinin değerinin 120 milyar dolara ulaştığını dile getirdi.
“TÜRKİYE, BİRLİĞİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ İKİ YIL ÜSTLENECEK”
Kurulan TÜREK ile birlikte reklam alanında önemli işbirliklerinin ortaya çıkacağını belirten Bolat, birliğin merkez ofisinin İstanbul’da bulunacağını ve sözcülüğünün de ilk iki yıl Türkiye tarafından üstlenileceğini duyurdu.
Bunun ardından Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın sırasıyla bu görevleri üstleneceğini söyledi.
“TÜRK DÜNYASININ TOPLAM REKLAM PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜ 7 MİLYAR AVROYU BULDU”
Bakan Bolat, Türk dünyası ülkelerindeki reklam sektörüne ait verileri paylaştı. 2023 yılı itibarıyla Azerbaycan’daki yıllık reklam bütçesinin 104 milyon avro, Özbekistan’da 136 milyon avro, Kazakistan’da 631 milyon avro, Kırgızistan’da 52 milyon avro ve Türkmenistan’da 112 milyon avro olduğunu söyledi. Türkiye’deki reklam pazarının büyüklüğünün ise 6 milyar avroyu bulduğu belirtildi. Böylece Türk dünyasının toplam reklam pazarının 7 milyar avroya ulaştığı kaydedildi.
Bolat, geçen yıl dünya genelindeki toplam reklam yatırımlarının 900 milyar dolar olduğunu ifade ederek Türkiye’de aynı dönemde reklam yatırımlarının 2023’e göre yüzde 80 artışla 250 milyar liraya ulaştığını aktardı.
Bakan Bolat, Türkiye’nin dünya reklam yatırımları arasında ilk 20 ülke arasında yer aldığını, dijital reklamlara yapılan yatırımların ise toplam içindeki payının yüzde 70 seviyesinde olduğunu belirtti.
Hedefli reklamcılık, yeşil aklama, karanlık ticari tasarımlar ve sosyal medya pazarlaması gibi uygulamalar karşısında tüketicilerin korunması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Bolat, influencer pazarlamasında paydaşları bilinçlendirdiklerini de vurguladı.
Uygulanan “Medya Ölçüm Konseyi” ile sektörde verilere ulaşımın sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine katkıda bulunduklarını ifade eden Bolat, Reklam Kurulu’nun fiyat bilgisi içeren reklamlar, indirimli satışlar ve çevresel beyanlar gibi konularda rehber hazırlamaları ve mevzuata uygun denetleme faaliyetleri yürütüp yürütmeyeceğini belirtti.
Bolat, TÜREK’in kurulmasını zorunlu bir ihtiyaç olarak değerlendirerek şunları ekledi:
“Bunun oluşturulması, ortak medya üretimi, reklamcılıkta kültürel markalaşma, bölgesel tanıtım ve kamu diplomasisi ile dijital dönüşümde ortak aksiyonların alınmasını sağlayacaktır. Bu birlik, bölgesel işbirliği ve küresel rekabette kolektif çalışmanın en güzel örneğini sergileyecektir. TÜREK ile ekonomik büyümeyi desteklemeyi, medya ve reklam projeleri geliştirmeyi, doğru bilgi paylaşımını sağlamayı ve toplumlarımızın bilinçlenmesine yardımcı olmayı planlıyoruz. Bu süreçte Türk dünyası olarak kullanacağımız araçlar arasında ortak yayınlar, içerik takasları, dizi ve belgesel projeleri oluşturmak, müşterek reklam üretim merkezleri kurmak ve Türk marka fonları aracılığıyla bölgesel markaların küreselleşmesine destek vermek yer alacaktır. Ayrıca yapay zeka ve medya laboratuvarları ile ortak algoritmalar, dil modelleri ve veri çözümleri geliştirmeyi hedefliyoruz.”
BİRLİĞİN SEMBOLÜ “TURNA”
REPİD ve TÜREK Başkanı Ahmet Pura, birliğin sadece kurumlar arası bir yapı değil, aynı zamanda ortak vizyon, sorumluluk ve geleceğin simgesi olduğunu vurguladı. “Bu birlikteliği temsil eden sembolümüz turna, sadece bir görsel öğe değil, aynı zamanda yönümüzü, perspektifimizi ve birlikte hareket etme irademizi gösteren derin bir anlam taşımaktadır. Turna, geleneksel Türk kültüründe yolculuğun, haberleşmenin ve birlikte yön bulmanın sembolüdür. Biz de bu anlayışla birliği inşa ediyoruz.” dedi.
ARED Başkanı Şahin Acar, birliğin kuruluşunda öncülüğün Azerbaycan ve Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, “Bugün KKTC de aramıza katıldı. Hedefimiz, Kazakistan’dan Kırgızistan’a, Özbekistan’dan Türkmenistan’a kadar tüm Türk topluluklarını bu çatı altında bir araya getirmek.” şeklinde konuştu.
RMID Başkanı Khayala Mutallimova ise Azerbaycan’ın son 2 yılda gerçekleştirdiği başarılı projelerle hem ulusal hem de uluslararası platformlarda görünürlüğünün arttığını kaydetti.