ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve Çin’e yönelik açıklamalarında daha yumuşak bir üslup benimsemesi dikkat çekti.
Trump’ın, Çin ile tarifeler konusundaki müzakerelerin devam ettiğine dair ifadeleri, Pekin yönetimi tarafından yalanlansa da piyasalarda iyimserlik hâkim. Trump, son açıklamalarında Çin ile yürütülen görüşmeleri yeniden gündeme getirdi.
ABD yönetimi, kararlaştırılan tarifelerin ardından diğer ülkelerle müzakerelere de devam ediyor. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD ve Güney Kore’nin “çok başarılı” ticaret görüşmeleri gerçekleştirdiğini ifade ederek, iki ülkenin önümüzdeki hafta karşılıklı anlayışa dayalı bir mutabakata ulaşabileceğini belirtti.
Bessent, Trump’ın sert tarifeleri hafifletme çabası içinde olduğunu vurgulayarak, “Uzun zamandır düşündüğümden daha hızlı hareket ediyor olabiliriz ve önümüzdeki haftadan itibaren teknik terimler üzerinde konuşmaya başlayacağız” dedi.
Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalarda dikkatle takip ediliyor. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, tarifeler nedeniyle işten çıkarmaların yaşanabileceğini ve işsizlikte önemli bir artış durumunda faiz indirimlerinin mümkün olabileceğini belirtti.
Aynı zamanda jeopolitik gelişmeler, yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’da düzenlenen haftalık basın toplantısında, ABD ile Ukrayna krizine yönelik diyaloğa devam ettiklerini ve iki ülkenin krize uzun vadeli bir çözüm bulma hedefinde olduğunu açıkladı.
Diğer yandan, dolar endeksinin düşük seviyelerde kalması, emtia piyasasında talep konusunda iyimserliği artırarak varlık fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesine yardımcı oldu.
Tahvil piyasasında alıcılı bir atmosfer hâkimken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 6 baz puan düşüşle haftayı yüzde 4,27 seviyesinden kapattı. Dolar endeksi ise bu hafta yüzde 0,2 artarak 99,6 seviyesinde işlem gördü.
ALTINDA YENİ REKOR 3 BİN 500 OLDU
Değerli metallerde, global piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak karışık bir seyrin izlendiği görülüyor.
Tahvil faizlerindeki gerileme, faiz getirisi olmayan emtialar için destekleyici bir zemin sunarken, dolar endeksindeki kısmi yükseliş değerli metaller üzerinde baskı oluşturdu.
Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki açıklamalarının aksine, Fed Başkanı Jerome Powell’ın görevine son vermeyi düşünmediğini belirtmesi ve ticaret savaşlarına dair daha ılımlı ifadeleri, risk iştahını artırarak güvenli varlık talebini zayıflattı.
Bu gelişmeler sonucunda altının ons fiyatı 3 bin 500 dolara kadar yükseldikten sonra geri çekilerek haftayı yüzde 0,1 değer kazancıyla 3 bin 319 dolardan kapattı.
Ons bazında fiyatlarda, paladyumda yüzde 2,2 azalış gözlemlenirken, platinde yatay bir seyir izlendi. Gümüş ise yüzde 2,1 değer kazandı.
Baz metallerde, ABD-Çin ticaretindeki yumuşamanın imalat sanayisine olumlu yansıyacağı beklentileriyle, nikel hariç güçlü bir performans sergilendi.
Baz metallerde tezgah üstü piyasalarda bu hafta fiyatlar, libre bazında bakırda yüzde 3,2, kurşunda yüzde 1,3, alüminyumda yüzde 2,3 ve çinkoda yüzde 2,3 artarken, nikelde ise yüzde 1,3 düşüş kaydedildi.
PETROLDE ARZ BEKLENTİSİ
Petrol fiyatları, küresel ticaret savaşında yumuşama sinyallerine rağmen OPEC’in üretim artırma planı ve Rus petrolünün piyasaya dönmesi ihtimali ile geriledi.
OPEC ve bazı üreticilerden oluşan OPEC+ grubunun haziran ayında üretimi artırma düşüncesi ile ABD ve Çin arasında bir uzlaşı sağlanabileceği yönündeki beklentiler fiyatlar üzerinde etkili oldu. OPEC+ üyesi 8 ülke, bu konuda görüşmek üzere 5 Mayıs’ta bir araya gelecek.
Diğer taraftan, ABD’nin Rusya-Ukrayna anlaşmasına yönelik adımları ve İran ile yürüttüğü nükleer müzakereler de arz fazlası beklentilerini desteklemekte.
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile müzakerelere ilişkin, “İran konusunda çok iyi gidiyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Brent petrolün varil fiyatı bu hafta yüzde 1,6 azalırken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın MMBtu cinsinden fiyatı da yüzde 7 değer kaybetti.
TARIM EMTİADA HAVA KOŞULLARI ETKİLİ OLDU
Tarım emtia piyasasında, global risk iştahının artmasıyla birlikte karışık bir seyir izlenirken, özellikle ABD’deki ekim gecikmeleri ve olumsuz hava koşulları dikkat çekti.
ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) verilerine göre, eski sezon buğday satışlarında iptallerin yeni yapılan satışlardan daha fazla olduğu kaydedildi. Bu durum, eski sezon talebinin zayıfladığını göstermekte. Küresel ölçekte ise Rusya, Ukrayna, Çin ve Avustralya’daki kuraklık riski arz konusunda endişeleri artırmaya devam ediyor.
Soya fasulyesinde, ABD-Çin ticari ilişkilerine dair iyimser beklentiler ve soya yağı fiyatlarında görülen sert artış bu piyasayı desteklerken, Brezilya’nın nisan ayı soya ihracat tahminleri bir miktar düşsede genel talep dinamik kalmaya devam ediyor.
İklim koşulları tarım emtiasını etkilemeye devam ederken, Kuzey Amerika’daki sıcak hava dalgaları ve fırtına sistemleri ile tarım alanlarındaki karmaşık durum ortaya çıkmıştır. Bu, toprak neminde artış sağlayarak uzun vadede olumlu bir etki yaparken, sel ve aşırı yağışlar ekim faaliyetlerini sekteye uğratmaktadır. Güney Amerika’da ise yağışlar, Brezilya’daki mısır üretimine destek olurken, Arjantin’deki kurak hava durumları hasat döneminin erkene alınmasına yol açmıştır.
Ek olarak, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı konumundaki Hindistan’da pirinç stokları rekor seviyelere ulaşmış durumda. Ülkede, 1 Nisan itibarıyla devlet pirinç stokları 63,1 milyon ton olarak belirlenmiş olup, bu rakam hükümetin hedeflediği 13,6 milyon tonun üzerinde gerçekleşmiştir.
Bu gelişmelerle birlikte bu hafta Chicago Ticaret Borsası’nda kile başına fiyatlar; soya fasulyesinde yüzde 1,1 artarken, buğdayda yüzde 3,1, pirinçte yüzde 4 ve mısırda yüzde 1,3 azalma kaydedildi.
Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da, 2025-2026 dönemi kahve rekoltesinin geçtiğimiz yılki kuraklık sebebiyle azalabileceği öngörülmesi fiyatların artmasına yol açtı.
Sonuç olarak, ABD’de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange’te libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 2, kahvede yüzde 7,1 ve pamukta yüzde 2,3 yükselirken, kakao fiyatı arz endişeleri nedeniyle haftayı yüzde 13,6 artışla tamamladı.