Trump tarafından imzalanan yeni kararname ile ABD, birçok ülkeden ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergilerini yüzde 10 ile yüzde 50 arasında artırma yoluna gitti.
ABD’nin en büyük ticaret ortakları olan Avrupa Birliği (AB) için gümrük vergisi yüzde 20, Çin için yüzde 34 ve Japonya için ise yüzde 24 oranında belirlendi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, vergi artışına tabi olan ülkelerin karşılık olarak tarifeleri artırmamaları yönünde uyarılarda bulunurken, AB ve Çin tarafının misilleme yapacağı duyuruldu.
Bu gelişmelerle birlikte Avrupa ve Asya borsaları güne satış ağırlıklı başladı, ABD vadeli pazarlarında ise kayıplar yüzde 3’ü aştı.
Kripto para piyasasında da benzer bir satış gerçekleşti. 88 bin dolar seviyelerini gören Bitcoin, vergi artışının açıklanmasıyla birlikte 82 bin dolara kadar düştü. Çeşitli altcoin projeleri de yaklaşık yüzde 10 değer kaybı yaşadı.
Ayrıca, kripto para piyasasının toplam değeri de 2,8 trilyon dolardan 2,6 trilyon dolara geriledi.
“KRİPTO PARA BİRİMLERİ, FED’İN GENİŞLEMESİNİ BEKLİYORDU”
Beykent Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Batuhan Tufaner, artan gümrük tarifelerinin şirketlerin kâr marjlarını olumsuz etkileyeceği beklentisinin borsa üzerinde negatif bir etki yarattığını belirtti.
Aynı zamanda güvenli liman arayışının fiziksel altına olumlu bir yansıma yaptığını ifade eden Tufaner, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Kripto para piyasası, zaman zaman hisse senetleriyle, zaman zaman da altın gibi güvenli varlıklarla korelasyon göstermektedir. Son günlerde kripto paraların özellikle teknoloji hisseleriyle bir korelasyonu vardı. Ancak makroekonomik gelişmeler bu ilişkiyi değiştirebilir. Küresel yatırımcılar kripto paraları bir değer saklama aracı olarak görmeye başladıkça, bu varlıklar geleneksel piyasalardan farklı bir hareket kılavuzu izleyebilir.”
Tufaner, politika kararlarının kripto paraların henüz güvenli liman algısına ulaşamadığını gösterdiğini ve bu varlıkların yatırımcıların tutumuna bağlı olarak “riskli varlık” ya da “güvenli liman” olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.
ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin enflasyon beklentileri ve Fed’in faiz kararları üzerinde de etkili olabileceğine dikkat çekti ve ekledi:
“Kripto para birimleri, diğer varlıklar gibi, Fed’in parasal genişleme döngüsüne girmesini bekliyordu. Ancak tarifelerin ardından enflasyon düşmezse, Fed’in faiz indirim sıklığı azalabilir, bu durum kripto para birimleri için olumsuz bir senaryo doğurabilir.”