ABD’nin Başkanı Donald Trump tarafından ithal otomobillere yönelik açıklanan yeni tarifelerin, Türkiye gibi ülkelerde otomotiv ve yedek parça ihraç eden şirketler üzerinde olumsuz etkiler yaratması bekleniyor.
Trump’ın benimsediği korumacı yaklaşımlar, otomotiv sektörü de dahil olmak üzere birçok küresel endüstriyi derinden sarsmaya devam ediyor.
Son olarak “yerli üretimi teşvik etmek” amacıyla ithal otomobil ve kamyonlara yüzde 25 gümrük vergisi getirilmesine ilişkin kararnameyi imzalayan Trump, dünya otomotiv pazarında kaygıları artırdı.
Yeni yönetimle birlikte ABD’de uygulamaya alınan yüksek gümrük tarifeleri ve ticaret sınırlamaları, sadece Amerika pazarını değil, aynı zamanda küresel tedarik zincirlerini de olumsuz yönde etkileyen bir süreci beraberinde getiriyor.
Artan korumacı eğilim, uluslararası tedarik zincirlerinden yerel üretime doğru bir kayışa neden oluyor. Bu durum, Türkiye gibi güçlü üretim kabiliyetine sahip ülkeler için yeni fırsatlar sunsa da, ticaret dengelerinde dalgalanmalara ve dış pazarlara erişim konusunda kısıtlamalara yol açabilecek riskleri de gündeme getiriyor.
AVRUPA OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ ENDİŞELİ
Uzmanlar, bu politikaların özellikle otomotiv sektörünü etkilediğini ve küresel markaların maliyetlerini ile yatırım planlarını yeniden gözden geçirerek etkileneceğini belirtiyor.
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) Genel Müdürü Sigrid de Vries, ABD’nin yeni otomobil tarifelerinin küresel otomobil üreticileri ve ABD’deki imalatı olumsuz etkileyeceğine yönelik endişelerini dile getirdi.
“OTOMOTİV YEDEK PARÇA İHRACATINI DA OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete de AA muhabirine verdiği demeçte, ABD Başkanı Trump’ın ithal otomobillere uygulanan yüzde 25 gümrük vergisi kararının otomotiv ve otomotiv satış sonrası ürün ile hizmet ihracatı yapan tüm ülkeleri olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.
Küresel tedarik zincirlerindeki dengeleri doğrudan etkileyecek bu kararın, satış rakamlarında düşüşe yol açacağını ve bu durumun otomotiv yedek parça talebini de benzer şekilde azaltacağını ifade eden Özçete, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu durum ihracat rakamlarını doğrudan etkileyecektir. ABD’ye otomotiv ihracatı yapan Avrupa ülkelerinden yedek parça almak zorunda kalmamız ve bu ülkelerin ihraç adetlerinin azalması, Türkiye gibi otomotiv satış sonrası ihracatçısı olan ülkeleri ciddi şekilde etkileyecektir. Bunun da yedek parça montaj hatlarına üretim yapan fabrikalar üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. 2024’te ABD’ye otomotiv yedek parça ihracatımızın, bir önceki yıla göre yüzde 20,34’lük artışla 1 milyar 37 milyon dolar seviyesine ulaşması bekleniyordu.”