ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği (AB) sonrasında BRICS ülkelerine vergi baskısı yapma tehdidi, uluslararası ilişkilerde gerginlik yaratan bir gelişme olarak öne çıkıyor. Trump, BRICS ülkelerinin kendi para birimlerini geliştirme veya uluslararası ticarette ABD dolarının yerini alabilecek alternatif para birimlerini desteklemeleri durumunda, bu ülkelere yüzde 100 vergi getirmekle tehdit etti. Bu açıklamaların ardından Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, BRICS’in yalnızca ortak bir yatırım platformu olduğunu belirtti. Bu tehditlerin BRICS’in geleceği üzerindeki etkilerini değerlendiren Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel, süreçle ilgili önemli tespitlerde bulundu.
G7 VE G20’Yİ GEÇTİ
BRICS’in tam üye sayısının 10’a ve ortak ülke sayısının 9’a ulaşarak toplamda 19 ülkeye evrildiğini dile getiren Yücel, “Artık BRICS, ekonomik olarak G7’yi, sayısal olarak G20’yi geride bırakan bir yapı haline geldi. Bu oluşum, 16 yıl içinde siyasi, ekonomik, kültürel ve diplomatik bir ağ oluşturdu. 10 tam üyenin yanı sıra 9 ortaklık ile BRICS’in yalnızca bir diyalog veya tartışma platformu olmadığı kanıtlandı. BRICS grubu, Rusya’daki zirvede Putin’in yanında durarak güç gösterisi yaparken dayanışma imajını da çizdi.” ifadelerini kullandı.
ABD İÇİN TEHDİT
BRICS’in küresel ağırlığının Trump’ı rahatsız ettiğini vurgulayan Yücel, “BRICS’in genişlemesi sadece ekonomik anlamda değil, aynı zamanda siyasi, kültürel ve stratejik olarak da önemli değişimlere yol açıyor. Trump, bu durumu gördüğü için vergi tehdidinde bulunuyor. BRICS içinde yer alan ülkeler, yeni güç ve medeniyet eksenleri oluşturarak ABD’yi sınırlıyor. Özellikle son BRICS Zirvesi’nde beş yıldır bir araya gelmeyen Çin ve Hindistan’ın bir araya gelmesi, ABD için tehdit oluşturan bir durum haline geldi.
“BRICS, Batılı sistemin dışında örnek teşkil eden bir model oluşturuyor. Bu model, açık, şeffaf ve uzlaşma odaklı bir platform olarak ön plana çıkıyor. Gelişmekte olan ülkelerin ticaret ve yatırım ilişkilerini artırmayı hedefleyen, küresel yönetişimde reform ve adalet arayışındaki devletlerin ortak iradesi haline gelecektir.”
BELİRSİZLİK SÜRECEK
“Türkiye, bölgesinde önemli güçlerden biri olarak öne çıkıyor. Trump’ın geri döndüğü, küresel belirsizliklerin ve savaşların arttığı bu süreçte Çin ile Türkiye arasındaki iş birliğinin artması muhtemel. Aynı zamanda Türkiye’nin Rusya ile istikrarlı ilişkiler kurma çabası sürüyor. Ayrıca Rusya’daki karar alıcılar, Türkiye’nin stratejik öneminin farkında. Suriye’de YPG/PKK örgütü ile ilgili sorunlar nedeniyle ABD-İngiliz bloğu ile ilişkilerimizin belirsizliği devam edecek bir durum olarak görünüyor.

TRUMP BÜYÜMEYİ GÖRDÜ
Yücel, BRICS’in ekonomik açıdan G7’yi geçtiğini vurgulayarak, “BRICS’ten gelen veriler, her geçen gün büyüyen bir oluşum olduğunu gösteriyor. BRICS, satın alma paritesine göre G7 ülkelerini geride bıraktı. 1995 yılında, BRICS ülkelerinin Küresel Gayri Safi Milli Hâsıla içindeki payı yüzde 16.9 iken, G7 ülkelerinin payı yüzde 44.9’du.” dedi.
[email protected]
Kaynak: Web Özel