Titanik yolculuğuna çıkan bir yolcunun, geminin batışından yalnızca 5 gün önce kaleme aldığı bir mektup, tarihin arka planında gizemli bir anı olarak öne çıkıyor. Yazılan bu mektup, kehanet niteliğindeki içeriklerinin yanı sıra, günümüzde yüksek bir bedelle alıcı bulmasıyla da dikkat çekti.
Döneminin en önemli mühendislik çalışmalarından biri olarak kayıtlara geçen Titanik, 15 Nisan 1912 tarihinde bir buzdağına çarpmasının ardından Kuzey Atlantik sularına gömülmüştü.
Titanik’in yolcularıyla birlikte yaşadığı trajik sonun ardından birçok ilginç hikaye günümüze kadar ulaşmış durumda. İşte bu hikayelerden biri, Titanik kazazedesi Archibald Gracie’nin kaleme aldığı mektup.
İngiltere’deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde, Gracie tarafından yolculuk sırasında yazılmış mektup açık artırmaya sunuldu.
KAZAZEDELERDEN GRACİE, GEMİDEYKEN MEKTUP YAZDI
Geminin batmasından sadece beş gün önce kaleme alınmış olan mektup, ABD’li bir koleksiyoncu tarafından 399 bin dolara satın alındı. İlk başta yalnızca 80 bin dolara satılması beklense de, mektubun son fiyatı büyük bir ilgiyle karşılandı.
MEKTUP, “KEHANET MEKTUBU” OLARAK NİTELENDİRİLDİ
Mektup, “kehanet niteliği” taşıdığı belirtilerek dikkat çekti. Gracie, yazdığı satırlarda Titanik hakkında, “Güzel bir gemi, ancak bir yargıya varmadan önce yolculuğumun bitmesini bekleyeceğim.” ifadelerine yer vermiştir.
YOLCU KAZADAN 8 AY SONRA HAYATINI KAYBETTİ
Mektubu yazan Gracie, kazadan sonrasında yaşadıklarını kaleme aldığı “Titanik Hakkındaki Gerçekler” adlı bir kitap yazmıştı. Ancak, kazanın ardından geçirdiği hipotermiden tam olarak kurtulamayan Gracie, Titanik’in batmasından sekiz ay sonra diyabetle ilgili komplikasyonlar sonucunda hayata veda etti.
TİTANİK, ATLANTİK’İN SULARINA GÖMÜLMÜŞTÜ
Lüks yolcu gemisi Titanik, 10 Nisan 1912 tarihinde 2 bin 224 yolcu ve mürettebat ile birlikte New York’a gitmek üzere İngiltere’nin Southampton kentinden hareket etmişti. Ancak, 15 Nisan 1912’de bir buzdağına çarpmasıyla birlikte ve beraberinde getirdiği felakete sürüklenerek Kuzey Atlantik’in derinliklerine gömüldü.
Bu trajik kazada, 1.500’den fazla kişi yaşamını yitirmiştir. Kazanın üzerinden birkaç saat geçtikten sonra olay yerine ulaşan Carpathia gemisi, 710 kişiyi kurtarmayı başarmıştır.