Çinli sosyal medya platformu TikTok, uygulamanın satışını veya yasaklanmasını zorunlu kılan yasanın uygulanmasının geçici olarak durdurulmasını talep etti. TikTok, bu talebi Temyiz Mahkemesi’ne sunduğu başvuru dilekçesinde belirtti. Şirket, Yüksek Mahkeme incelemesi beklenirken geçici bir tedbir kararı almak istiyor.
Söz konusu yasa, 19 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi öngörülen bir düzenlemedir. TikTok, bu yasanın yürürlüğe girmesi halinde, platformun kapatılmasına neden olacağını ifade etti. Dilekçede, bu tedbir kararının ABD’de yeni yönetimin konumunu netleştireceği ve Yüksek Mahkeme incelemesine olan ihtiyacı ortadan kaldırabileceği bildirildi.
TikTok’un Kapatılmasının Ekonomik Etkileri
TikTok’un Küresel İş Çözümleri Başkanı Blake Chandlee, dilekçesindeki ifadelerde, platformun geçici olarak kapatılmasının bile, TikTok’ta ürünlerini pazarlayan binlerce işletmeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Chandlee, TikTok’un yalnızca 1 ay kapalı kalması durumunda, ABD’deki yaklaşık 2 milyon içerik üreticisi için 300 milyon dolarlık ve küçük işletmeler için ise 1 milyar doları aşan bir gelir kaybına yol açabileceğini tahmin etti.
Böyle bir durumda TikTok’un 2025 yılındaki toplam hedeflenen küresel reklam gelirinin yüzde 29’unun kaybedileceği öngörülmektedir. Chandlee, bu kayıpların platformun 1 aydan uzun süre kapalı kalması durumunda daha da artacağını uyarısında bulundu.
Yasanın Tarihçesi ve Mahkeme Kararları
ABD yönetimi, geçen yıl, Amerikalı kullanıcı bilgilerinin Çin hükümetine açık hale getirildiği suçlamasıyla TikTok’a karşı bir adım atmıştı. Bu bağlamda, TikTok’un ya ABD’li bir firmaya satılması ya da yasaklanmasının öngörüldüğü bir yasa tasarısı, Mart 2024’te Kongre’den geçmiş ve ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanmıştı. Biden yönetimi, TikTok’a 19 Ocak 2025’e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirme süresi vermişti. Aksi takdirde firma, ABD’de yasaklanıp kullanıcıların erişimine kapatılacaktı.
170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok, bu yasanın Amerikan Anayasası’nın 1. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğüne ve ABD’nin ‘açık internet’ politikasına aykırı olduğunu savunarak iptali için temyiz mahkemesine başvurmuştu. TikTok’un başvurusu ayrıca, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin oldukça kısa olduğunu, bu süre zarfında ByteDance ile olan ilişkisini sona erdirmenin teknik ve pratik açıdan mümkün olmadığını öne sürdü.
Geçen hafta, Temyiz Mahkemesi TikTok’un yasaya karşı açtığı davada kararını vermiştir ve mahkeme, TikTok’un yasaklanmasının önünü açan yasanın lehine karar almıştır. Bu durum, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın, 20 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek yasa ile ilgili seçim kampanyasında yaptığı karşıt açıklamalar ile de bağlantılıdır.