1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ticaret Bakanı Bolat: TDT ile İhracatta Yeni Dönem!

Ticaret Bakanı Bolat: TDT ile İhracatta Yeni Dönem!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı’nın stratejik bir ortaklık olarak önemini vurguladı. Bakan Bolat, teşkilata üye ülkelerin dış ticaret hacminin 1 trilyon 200 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Türkiye’nin bu ülkelerle olan ihracatı 16 milyar dolara yaklaştı.” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan ortaklığıyla kurulan Ticaret Bakanlığı himayesinde faaliyet gösteren Türk Dünyası Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği, bir imza töreni ile kamuoyuna tanıtıldı.

Bu birlik, Türkiye’den Reklam ve Pazarlama İletişimi Derneği (REPİD) ve Açıkhava ve Endüstriyel Reklamcılar Derneği (ARED) ile Azerbaycan’dan Reklam ve Pazarlamanın Geliştirilmesine Destek Kamu Birliği (RMID) tarafından oluşturuldu. İmza töreninde konuşan Bakan Bolat, devletler arası işbirliğini artırmayı hedefleyen Türk Devletleri Teşkilatının sadece kültürel dayanışma değil, aynı zamanda ekonomiden enerjiye, sanayiden tarıma, turizmden teknolojiye kadar geniş bir stratejik ortaklık sunduğunu ifade etti.

Bakan Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin toplam gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) 1,8 trilyon dolar olduğunu, toplam nüfuslarının 175 milyon kişiye ulaştığını ve dış ticaret hacimlerinin 1,2 trilyon dolara çıktığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin TDT ülkelerine toplam ihracatının 15,7 milyar dolar, bu ülkelerden ithalatının ise 15,3 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Bolat, karşılıklı yatırımların 8’er milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Üçüncü ülkeler üzerinden giden yatırımlarla birlikte bu rakamın iki katına çıktığını da sözlerine ekledi.

Bakan Bolat, Türk müteahhitlerin TDT ülkelerindeki proje sayılarını da paylaştı. Bu sayı 3 bini aşarken, toplam inşaat projelerinin değeri 120 milyar dolara ulaştı.

“TÜRKİYE, BİRLİĞİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ İKİ YIL ÜSTLENECEK”

TÜREK’in kuruluş sahibi olarak, bu birliğin reklam alanında yeni işbirlikleri oluşturacağına dikkat çeken Bolat, birliğin merkez ofisinin İstanbul’da olacağını ve Türkiye’nin ilk iki yıl sözcülüğünü üstleneceğini duyurdu. Daha sonraki yıllarda bu görevin Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’a geçeceği belirtildi.

“TÜRK DÜNYASININ TOPLAM REKLAM PAZARININ BÜYÜKLÜĞÜ 7 MİLYAR EUROYU BULDU”

Bakan Bolat, Türk dünyası ülkelerindeki reklam sektörü verilerine de değindi. 2023 yılı itibarıyla Azerbaycan’da yıllık reklam bütçesinin 104 milyon euro, Özbekistan’da 136 milyon euro, Kazakistan’da 631 milyon euro, Kırgızistan’da 52 milyon euro, Türkmenistan’da ise 112 milyon euro olduğunu ifade etti. Türkiye’deki reklam pazarının büyüklüğü ise 6 milyar euro olarak kaydedildi. Dolayısıyla Türk dünyasının toplam reklam pazarının 7 milyar euro seviyesine ulaştığı ortaya çıktı.

Bakan Bolat, geçmiş dönemde dünya genelindeki toplam reklam yatırımlarının 900 milyar dolar olduğunu ve Türkiye’de bu alandaki yatırımların geçen yıl 250 milyar liraya çıkarak yüzde 80 oranında bir artış kaydettiğini açıkladı.

Türk Dünyası Pazarlama, Reklam ve Medya Birliği kuruldu

Türkiye’nin dünya reklam yatırımları sıralamasında ilk 20 ülke içinde yer aldığını belirten Bolat, dijital reklamlara yapılan yatırımların payının yüzde 70 olduğunu ifade etti.

Bakan Bolat, hedefli reklamcılığın yanı sıra tüketicileri koruma adına çeşitli uygulamaların üzerinde çalıştıklarını, influencer pazarlaması gibi konularda paydaşları bilinçlendirdiklerini vurguladı. Ayrıca, “Medya Ölçüm Konseyi” uygulamasıyla sektör için gerekli verilerin sağlıklı bir şekilde elde edilmesine yardımcı olduklarını da sözlerine ekledi.

Bolat, TÜREK’in kurulmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, bu birliğin ortak medya üretimi, reklamcılıkta kültürel markalaşma, bölgesel tanıtım ve dijital dönüşümdeki ortak çalışmalar için önemli bir zemin oluşturacağını ifade etti. Birlik, ekonomik büyümeyi desteklemeyi, medya ve reklam projeleri geliştirmeyi, bilgi paylaşımını sağlamayı ve toplumların bilinçlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu çerçevede ortak yayınlar, içerik takasları, dizi projeleri, reklam üretim merkezleri kurulması gibi birçok girişim hayata geçirilecektir.

BİRLİĞİN SEMBOLÜ “TURNA”

Birliğin yalnızca kurumlar üstü bir yapı olmadığını, aynı zamanda ortak vizyon ve sorumluluk simgesi olduğunu belirten REPİD ve TÜREK Başkanı Ahmet Pura, “Birlikteliği temsil eden sembolümüz turna, kadim Türk kültüründe yolculuk, haberleşme ve sadakatin sembolüdür. Biz de bu anlayışla birliği inşa ediyoruz.” dedi.

ARED Başkanı Şahin Acar, birliğin kuruluşu için Azerbaycan ve Türkiye’nin ilk adımı attığını, diğer Türk topluluklarının da bu çatı altında birleşmesini hedeflediklerini ifade etti.

RMID Başkanı Khayala Mutallimova ise Azerbaycan’ın son iki yılda gerçekleştirdiği projelerle uluslararası alanda önemli bir yer edindiğini aktardı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ticaret Bakanı Bolat: TDT ile İhracatta Yeni Dönem!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.