1. Haberler
  2. Bursaspor
  3. Teşvik Ödemeleri için Aile Sağlığına Yeni Düzenleme

Teşvik Ödemeleri için Aile Sağlığına Yeni Düzenleme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teşvik ödemeleri, aile sağlığı hemşireleri ve ebeleri için düşük seviyelerde kalmaya devam ederken, yeni düzenlemeler yapılacağı bildirildi. Bu konuda Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamada, Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan’ın, Genel Başkan Yardımcıları İdris Baykan ve Mustafa Irgatoğlu ile birlikte Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci’yi ziyaret ettikleri belirtildi. Ziyaretin ana gündem maddesi, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” oldu. Doğan, yönetmelikte olumlu maddeler bulunduğunu, ancak aynı zamanda aile sağlığı hemşire ve ebeleri ile aile hekimleri için mağduriyet yaratacak bazı maddelerin de yer aldığını vurguladı.

Doğan, yönetmelikle ilgili olarak Sağlık-Sen’in hazırladığı “Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı” sonuç raporunu ve “Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” sonuç raporunu Bakan Yardımcısı Birinci ile paylaştı. Özellikle aile sağlığı hemşire ve ebeleriyle ilgili teşvik ödemelerinin yetersizliğinin altını çizen Doğan, bu konu hakkında acilen yeni bir düzenlemenin ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bu duruma yanıt veren Bakan Yardımcısı Birinci, aile sağlığı hemşire ve ebelerinin teşvik ödemelerinin artırılması amacıyla bir düzenleme üzerinde çalışacaklarını açıkladı.

“HYP SADELEŞTİRİLMELİ VE UYGULANABİLİR HALE GELMELİ”

Hastalık Yönetimi Platformu’nun (HYP) sadeleştirilmesi ve güncellenmesi gerektiğini belirten Doğan, iş yükünün azaltılarak uygulama kolaylığı sağlanmasının önemine dikkat çekti. Yeni yönetmelik ile birlikte, subjektif veriye dayalı hasta memnuniyet kriterlerinin yeniden ele alınmasını ve hedef nüfusun 6 ayda bir aile hekimine başvurmasının zorunlu kılındığı düzenlemelerin revize edilmesini talep etti. Ayrıca, hastaların aile hekimine gitmeyip hastanelere başvurması durumunda, aile hekimine teşvik ödemelerinden kesinti yapılmasını öngören maddelerin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

“ENTEGRELERDE İHTİYACA GÖRE NÖBET TUTULSUN”

Doğan, entegre sağlık hizmeti sunan merkezlerde nöbet tutulmaması durumunda kesinti uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Entegre sağlık hizmetlerinde görev alan aile hekimlerinin, Tarama Takip Katsayısı’nın diğer aile hekimliklerinde olduğu gibi 4 bin tavan nüfusa kadar etkili olması gerektiğini belirtti. Büyük şehirlerde ve ihtiyaç olmayan yerlerde gereksiz yere aile hekimleri ile aile sağlığı hemşire ve ebelerinin nöbete dahil edilmesinin, ihtiyacı aşan şekilde personelin nöbete kalmasına neden olduğunu ifade ederek, ihtiyaç olduğunda nöbet tutmalarını önerdi.

“NÖBET ÜCRETLERİNİ ARTIRACAK BİR DÜZENLEME YAPILMALI”

Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, sağlık profesyonellerinin nöbet ücretlerinin mevcut düzeyindeki yetersizliğe de dikkat çekti. Hekimler, hemşireler, ebeler ve anestezi teknikerleri için nöbet ücretlerinin artırılmasının şart olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Bakanlık Merkez Teşkilatı ve Bağlı Kuruluşlarının sabit ek ödemelerde yapılan yüzde 20’lik artıştan faydalanamadığının altını çizen Doğan, bu mağduriyetin de giderilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin sağlık alanında sunduğu hizmetlerin dünyada örnek teşkil ettiğini ifade eden Doğan,

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Teşvik Ödemeleri için Aile Sağlığına Yeni Düzenleme
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir