Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Mart tarihinde gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu’nun ara toplantısına dair özet raporunu yayımladı.
Yapılan açıklamada, son zamanlarda finansal piyasalarda gözlemlenen yüksek volatilite etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS), 6 Mart tarihli Para Politikası Kurulu toplantısının seviyesinden 38 baz puan artışla 296 baz puan seviyesine ulaştığı belirtildi. Aynı dönemde Türk lirasının 1 ay vadeli döviz kuru volatilitesinin 10,3 puan artarak yüzde 19’a, 12 ay vadeli döviz kuru volatilitesinin ise 4,0 puan artarak yüzde 21,5 seviyesine yükseldiği ifade edildi.
Olağanüstü bir şekilde gerçekleştirilen ara toplantının metni şu şekilde açıklandı;
“Kurul, finansal piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bir araya gelmiştir. Bu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından ortaya koyabileceği riskler ele alınmış ve sıkı para politikası duruşunu destekleyecek tedbirler alınmıştır.
Bu çerçevede, Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faiz oranı yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltilmiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 42,5’te, Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 41 seviyesinde sabit bırakılmıştır.
Ayrıca, piyasalardaki oynaklığın sınırlanması adına Türk lirası ve döviz likiditesine yönelik önlemler alınmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı işleyişi, döviz kurundaki olası dalgalanmaların önlenmesi ve döviz likiditesinin dengelenmesi amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başlanmıştır. Bunun yanı sıra, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve sıkı para politikası duruşunun desteklenmesi amacıyla 1 hafta vadeli repo ihalelerine geçici bir süre ara verilmiş ve vadesi 91 güne kadar olan likidite senetlerinin ihraç edilmesine karar verilmiştir.
Finansal piyasaların işleyişinin etkin bir şekilde devam ettirilmesi için gerektiği takdirde ek önlemler alınması planlanmaktadır.
Alınan proaktif önlemlerin finansal varlık fiyatlarındaki oynaklığın azalmasına yardımcı olarak enflasyon görünümündeki yukarı yönlü riskleri sınırlandırma hedefi taşımaktadır.
Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda, mevcut araçlarını piyasa şartları çerçevesinde kararlılıkla ve verimli bir şekilde kullanmaya devam edecektir.
Kalıcı enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Kurul, politika faiziyle ilgili atılacak adımları enflasyon görünümü odaklı, ihtiyatlı ve toplantı bazında belirleyecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.
Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir yöntemle almayı hedefleyecektir.