1. Haberler
  2. Ekonomi Haberleri
  3. TCMB’den Sıkı Politika: Faizler Artıyor!

TCMB’den Sıkı Politika: Faizler Artıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinin belirlenmesinde enflasyon gerçekleşmelerini, ana eğilimi ve beklentileri dikkate alarak, öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlamaya yönelik bir yaklaşım benimsediğini açıkladı.

TCMB’nin 17 Nisan 2025 tarihli PPK toplantı özeti şu şekildedir:

“20 Mart tarihinde, finansal piyasalarda meydana gelen gelişmeleri değerlendirmek amacıyla bir Ara Toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda, mevcut gelişmelerin enflasyon görünümüne olası etkileri dikkate alınarak mevcut sıkı parasal duruşu desteklemek amacıyla çeşitli tedbirler alınmıştır. Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükseltilmiş, bir hafta vadeli repo ihale faizi ile gecelik borçlanma faiz oranları ise sırasıyla yüzde 42,5 ve yüzde 41 olarak sabit tutulmuştur. Ayrıca, 27 Mart tarihli Ara Toplantı Özetinde ifade edildiği gibi, piyasada yaşanan oynaklığın sınırlandırılması amacıyla TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler uygulanmıştır. Döviz piyasasının sağlıklı işlemesini ve döviz kurlarındaki potansiyel dalgalanmaların önlenmesini sağlamak amacıyla Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine geçilmiştir. Ayrıca, depo ihalelerinin vadesi 8 haftaya kadar uzatılmış ve likidite araçları zenginleştirilerek, 91 güne kadar likidite senetleri ihraç edilmesine karar verilmiştir. Bir hafta vadeli repo ihalelerine ise geçici olarak ara verilerek, fonlama ağırlıklı olarak gecelik vadede sağlanmıştır. Bu kapsamda, TCMB’nin fonlama maliyetinin gecelik borç verme faiz oranı seviyesine yakın tutulması hedeflenmiştir.

17 Nisan toplantısında Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya yükseltilmesine karar vermiştir. Aynı zamanda, Merkez Bankası gecelik vadede borç verme faiz oranı yüzde 46’dan yüzde 49’a, gecelik borçlanma faiz oranı ise yüzde 41’den yüzde 44,5’e artırılmıştır.

Para politikasındaki kararlı duruş, yurt içi talepte denge sağlamak, Türk lirasında reel değerlenme elde etmek ve enflasyon beklentilerini düzelterek dezenflasyon sürecini desteklemektedir. Maliye politikasının artan uyumu da bu sürece önemli bir katkı sunacaktır. Kalıcı bir enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarı sağlanana dek sıkı para politikası duruşuna devam edilecektir. Bu çerçevede, politika faizi; enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve gelecekteki beklentilere göre dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak biçimde belirlenecektir. Kurul, politika faizine dair atacağı adımları enflasyon görünümü çerçevesinde, ihtiyatlı ve toplantı bazlı bir yaklaşım ile planlayacaktır. Eğer enflasyonda ciddi ve kalıcı bir kötüleşme öngörülürse, para politikası duruşu daha da sıkılaştırılacaktır.

Son günlerde finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler doğrultusunda, parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ilave adımlar hızlı bir şekilde hayata geçirilmiştir. Likidite koşulları dikkatle izlenmeye devam edecek ve likidite yönetim araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır.

20 Mart’ta ara verilen bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlanmasına karar verilmiştir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini aşağı çekecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir. Bu doğrultuda, tüm para politikası araçları kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TCMB’den Sıkı Politika: Faizler Artıyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.