1. Haberler
  2. Magazin
  3. TBMM, Yoğun Mesaiye Yeni Yılda Başlıyor!

TBMM, Yoğun Mesaiye Yeni Yılda Başlıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yoğun mesaisine yeniden başlıyor. Meclis Genel Kurulu, 7 Ocak 2025 tarihinde toplanacak ve sağlık alanında düzenlemeleri içeren kanun teklifini ele alması bekleniyor. Meclis, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından devlet memurlarına ilişkin kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından toplanmama kararı almıştı.

TBMM Genel Kurulu, haftalık çalışmasına 7 Ocak Salı günü başlayarak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşecek. Bu teklifin önemli başlıkları arasında aile hekimliği hizmetlerine yönelik yeni düzenlemeler yer alıyor.

AİLE HEKİMLİĞİNE YENİ DÜZENLEME

Kanun teklifine göre, yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sunulan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile özel amaçlı raporlar, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenenler hariç tutulmak üzere aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olarak sunulacak. Ayrıca, daha fazla klinik araştırma yapılmasına yönelik düzenlemeler de yer almakta. Ayakta tedavi gören hastalar için hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 20 lira olarak belirleniyor.

Özel sektör işverenlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeyecekleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirim oranı, 4 puan olarak uygulanacak. İmalat sektöründeki iş yerlerine yönelik malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primine sağlanan 5 puanlık indirim ise 31 Aralık 2026 tarihine kadar devam edecek. Cumhurbaşkanının bu süreyi 31 Aralık 2027’ye kadar uzatma yetkisi bulunuyor.

Sigortalılığı 31 Aralık 2008 tarihinden önce başlayanlardan, çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanların 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemesi, yüzde 50 ila yüzde 59 olanların ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemesi şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabileceği belirtiliyor.

TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ’NE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

TBMM Genel Kurulu, sosyal sigortalar ile ilgili tekliflerin görüşmelerinin ardından Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi’ni gündeme alacak. Bu teklif doğrultusunda, meslekte fiilen 8 yılını tamamlayan hakim ve savcılar, Adalet Bakanı tarafından Akademiye öğretim elemanı olarak atanabilecek. Akademi bünyesinde Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak, ayrıca 18 kişiden oluşacak Eğitim Kurulu eğitim programlarını belirleyecek.

Hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim ve öğretim programlarının ücretsiz olacağı duyurulurken, Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu, Ankara Üniversitesinden akademisyenleri dinleyecek. Bu durum, TBMM’nin sosyal sorumluluk projelerine olan bakış açısını yansıtıyor.

Öte yandan, Demokrasi ve Atılım (DEM) Partisi heyeti, bu hafta sonu AK Parti TBMM Grubu’nu ziyaret edecek. Ziyaret esnasında heyet, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Grup Başkanı Abdullah Güler ve diğer parti yöneticileriyle görüşmeler yapacak. Meclis’te, salı ve çarşamba günleri grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TBMM, Yoğun Mesaiye Yeni Yılda Başlıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir