Tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kurulan Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL), tarım sektörü paydaşlarının ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirme, raporlar yayımlama ve gerekli dönüşümlere katkı sağlama görevini üstlenmiştir. Merkez, bu kapsamda tarımsal stratejilere yönelik öneri içeren 7 rapor hazırlamıştır.
Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker liderliğinde 2023 yılı Ekim ayında faaliyete geçen TARPOL, gıda güvenliği, sürdürülebilir tarım, sulama sistemleri gibi konularla ilgili 25 başlıkta çözüm odaklı politikalar geliştirmeyi hedefliyor.
TARPOL Yönetim Kurulu Başkanı Eker, katıldığı bir program sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin güçlü bir tarımsal mirasa ve entelektüel birikime sahip olduğunu vurguladı.
Eker, bu birikimi değerlendirme ve inşa etme hedefinde olduklarını belirtirken, mütevelli heyeti, bilimsel danışma kurulu ve sektörel danışma kuruluyla birlikte çalıştıklarını ifade etti. Bu üç kurul, akademisyenler, üreticiler ve yetiştiricilerden oluşuyor.
Tarım ve hayvancılığın ülke için büyük önem taşıdığını dile getiren Eker, “Bu üç kurul aracılığıyla tarım sektörü ve gıda güvenliği ile ilgili acil ve uzun vadeli sorunları araştırıyor, raporlar hazırlıyoruz. Hazırladığımız raporları Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Tarım Bakanı ve diğer ilgili bakanlıklara sunuyoruz.” dedi.
“100 MİLYONA YAKIN DATA KULLANMAK SURETİYLE ANALİZLER YAPTIK”
Eker, sürdürülebilir gıda güvenliği, hayvancılık, kırmızı et, beyaz et sektörleri, küresel ısınma, iklim değişikliği gibi konular üzerine yaptıkları çalışmaları ve hazırladıkları raporları paylaşarak, 7 ayrı raporun bazı acil konuları kapsadığını ifade etti.
Eker, “Kırmızı et sektörüyle ilgili bir rapor dahil olmak üzere gıda güvenliği ve tarımsal üretimle ilgili birçok konuyu ele aldık. Toplumda tartışılan ve yanlış bilinen doğruları vurgulamak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Küresel ve ulusal düzeyde yaklaşık 100 milyon verinin analiz edildiğini belirten Eker, “TarpoVizyon adlı sistemimizle, ‘big data’ kullanarak yapılacak analizlerin yanı sıra Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelini ve pazar durumunu detaylı bir biçimde inceledik.” ifadesini kullandı.
Ayrıca, sektörel veri ve analizlere web tabanlı bir portal aracılığıyla kolay erişim imkanı sağlandığını aktaran Eker, çiftçilere ve üreticilere piyasa bilgileri sunarak, tarım sektöründe bilgi akışını artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Eker, sektör temsilcileri ve ilgili diğer kişilerin bu verilere internet üzerinden rahatça ulaşabileceğini sözlerine ekledi.