1. Haberler
  2. Bursa Gündem
  3. Tarım ve Orman Şurası’ndan Geleceğe Işık Tutan Çözümler

Tarım ve Orman Şurası’ndan Geleceğe Işık Tutan Çözümler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen 4’üncü Tarım ve Orman Şurası’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, dünyada yaşanan değişim ve dönüşüm süreçlerine dikkat çekerek, “Bu değişimleri algılamak ve adaptasyon süreçlerini geliştirmek zorundayız. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, değişimin hızını yakalamak adına kritik bir fırsat sunuyor. Bu hızı elde etmenin ilk adımı, rekabet gücü yüksek ve sürdürülebilir bir tarım yapısına sahip olmaktır. Ayrıca, iklim değişikliğine dayanıklı bir ormancılık politikası benimsemek, biyoçeşitliliği korumak ve su kaynaklarını muhafaza etmek de büyük önem taşımaktadır. Tarım, orman ve su, aslında iç içe geçmiş üç ayrı sektör. Her bir sektör, kendi içinde birçok konuyu barındırırken, bu konularla ilgili de farklı fikirler bulunmaktadır. Şuramız, ilgili tüm grupların tek başına çözüm üretme kabiliyetinin sınırlı olduğunu kabul ederek, ortak kararlarla sorunlara bütüncül bir yaklaşım sunacaktır. Bu açıdan bakıldığında, şuramız tüm paydaşların aynı hedefe ulaşmasını sağlayacak bir bakış açısı geliştirecektir,” dedi.

‘ÇOK SAYIDA KAYNAĞIMIZ VAR’

Yumaklı, Türkiye’nin yaklaşık 78,5 milyon hektarlık bir araziye sahip olduğunu belirterek, “Bu arazinin 24 milyon hektarı tarım arazisi, 23,4 milyon hektarı ise orman alanlarından oluşmaktadır. Ayrıca 14,6 milyon hektar mera arazisi ve yaklaşık 2 milyon hektarlık su yüzeyimiz bulunmaktadır. Tüm bu veriler ışığında, ülkemizin doğal kaynaklarının yüzde 80’inden fazlası, bakanlığımız ve sektörlerimizin faaliyet alanına girmektedir. Şuramıza katılan yaklaşık 1600 kişi ile birlikte, sahip olduğumuz insan ve doğal kaynakları daha iyi yönetmek amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik ve devam ettireceğiz. Bu şura, herhangi bir sona değil, birçok konunun başlangıcına işaret ediyor. Dünya genelinde ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, tarım ve gıda konularında hazırlamış oldukları raporları bakanlıkta detaylı bir şekilde inceledik. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporlarında sık sık vurgulandığı üzere, dünya tarımında ve gıda tedarik zincirinde köklü bir değişim yaşanmaktadır. Sahip olduğumuz doğal kaynaklar ve bilgiye dayalı yönetim anlayışımız, bu değişimden avantaj elde etmemizi sağlayacaktır. ‘Yeni normal’ süreci bizim için yeni fırsatlar sunmaktadır,” şeklinde konuştu.

‘YANGINLA MÜCADELEDE YENİ YAKLAŞIMLAR’

Ormanların karbon yutak alanı olarak geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Yumaklı, “Havaların ısınması ile birlikte yangın kavramı akıllara geliyor ancak bu noktada yangınla mücadelede yeni metotlar ve teknolojiler kullanarak önemli mesafeler kat ettiğimizi belirtmek istiyorum. Ülkemiz, bu alanda dünyada öncü ülkelerden biri haline gelme yolunda ilerlemektedir. Biyolojik çeşitliliğimizi korumak, Anadolu’nun zenginliklerini gelecek nesillere aktarma görevimizi sürdürüyoruz,” ifadelerini kullandı.

‘ŞURA KARARLARI CUMHURBAŞKANIMIZ TARAFINDAN AÇIKLANACAK’

Yumaklı, gerçekçi ve uygulanabilir bir şura süreci yürütmek gerektiğini vurgulayarak, “Tarım Orman Şurası’nın tüm aşamalarında ortaya çıkan sinerji, sektörümüzün tüm paydaşlarını ortak bir amaç etrafında bir araya getirmiştir. Buradan çıkacak eylem planları, sadece bugünü değil, gelecek 10 yıllara ışık tutan önemli sonuçlar oluşturacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu şuranın sonuçlarını merakla beklediğini dile getirmişti. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız, 14 Mayıs’ta şura kararlarını açıklayacak,” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarım ve Orman Şurası’ndan Geleceğe Işık Tutan Çözümler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.