Kurtuluş Savaşı sırasında İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği tarihi İstiklal Yolu, bir tiyatro oyunu olarak sahneye taşındı. Bu gösterim, izleyiciler tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı ve seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.
İstiklal Yolu Milli Parkı‘nda gerçekleştirilen bu tiyatro gösterimi, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde tanıtıldı. Tiyatro oyununda 17 kişilik bir ekip görev aldı. Oyun, Nöbetçi Sahne Sanatları Yazarı Hulusi Sıvacı’nın üç yıl süren çalışmasının bir sonucu olarak sahneye taşındı ve Melisa Alpergun’un yönetmenliğinde gerçekleştirildi. İki perdeden oluşan dram tarzındaki gösterim, 1 saat 10 dakika sürdü. Seyirciler, yazar, yönetmen ve oyuncuları oyunun sonunda ayakta alkışlayarak destek gösterdiler.
Tiyatro gösterimini izleyenler arasında İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fahrettin Şenoğlu, Kastamonu Görme Engelliler Derneği Başkanı Cahit Kuşoğlu ve derneğin yönetimi ile özel bireyler ve aileleri de bulunuyordu.
“İSTİKLAL YOLU’NUN EN ÇOK GENÇ NESLİN İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”
İstiklal Yolu’nun yazarı Hulusi Sıvacı, tiyatronun önemine dikkat çekerek, “İstiklal Yolu, bizim memleketimizin bir kültürüdür. Bu oyun, Kastamonu’dan Çankırı ve oradan Ankara’ya giden Kurtuluş Savaşı’nın lojistik bir yolunu anlatıyor. Şehit Şerife Bacı, Mehmet Akif Ersoy’un Kastamonu’ya gelişi ve Nasrullah Vaazı gibi önemli olaylara yer verdik. Biz, bu oyunu en çok genç neslin izlemesini istiyoruz. Çünkü sahip olduğumuz değerlerin gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Bu tiyatro, bu amaçla kurulmuş bir projedir ve İstiklal Yolu da o bilincin bir parçasıdır” dedi.
Sıvacı, senaryonun hazırlanması sürecini de şöyle anlattı: “Üç yıl boyunca bu eseri çalıştım. Bir roman yazdım ve bu süreçte iki yıl kadar araştırma yaptım. Kayıtlarda yer almayan bilgileri büyüklerimizle görüşerek topladık. İstiklal Yolu’na defalarca gittik ve bazı köylerde konakladık. Bu bilgileri bir roman haline getirdim ve ardından oyun olarak sahneledik. Böylece toplamda üç yıl boyunca çalıştık.”
“ŞERİFE BACI, 21 YAŞINDA VATANA UĞRUNA BEBEĞİ OLMASINA RAĞMEN KENDİNİ FEDA EDEN BİR KAHRAMAN”
Tiyatroda Şehit Şerife Bacı karakterini canlandıran Zeynep Melisa Alpergun, “Şerife Bacı, 21 yaşında bir kahramandır. Henüz bebeği varken bile vatana olan sevgisinden dolayı kendini feda etmiştir. Bu süreçte, karakterin derinliğini ve kahramanlığını anlamak için çok uğraştım. Bu rolü oynamak beni heyecanlandırıyor” şeklinde konuştu.
“ÇANAKKALE NASIL BİR RUHSA, HİÇBİR ZAMAN FETHEDİLMEMESİNE RAĞMEN KASTAMONU’DA AYNI RUHTUR”
Eskişehir’den katılan Furkan Kocabaş, milli şair Mehmet Akif Ersoy’u canlandırdığını belirtti. “Akif Ersoy, 1920 yılında Kastamonu’ya gelip burada Nasrullah Camisi’nde vaaz vermiştir. Aynı zamanda İstiklal Marşı’nı burada yazmaya