Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriyeli vatandaşların ülkelerine dönüşlerini daha da kolaylaştırmak amacıyla yeni adımları devreye aldıklarını açıkladı. Bolat, “Uygulamada karşılaşılan bazı engelleri de hızla aşmak için diğer bakanlıklarla işbirliği içinde çalışıyoruz.” diyerek, Suriyeli göçmenlerin dönüş süreçlerini destekleme taahhüdünde bulundu.
Ticaret Bakanlığı, Suriye vatandaşlarının geri dönüş işlemleri hakkında gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine bir genelge gönderdi. Bu genelgenin amacı, dönüş sırasında meydana gelebilecek aksaklıkları gidermek ve sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamaktır. Bu doğrultuda, Suriyelilerin ülkeden çıkış işlemleri, diğer kamu kurumlarıyla yapılacak koordinasyon sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleştirilecektir.
Bunun yanı sıra, gümrük idareleri gerekli önlemleri alarak, Suriyeli yolcuların geri dönüş işlemlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.
YOLCU BERABERİNDEKİ EŞYA VE TAŞITLARA İLİŞKİN KOLAYLIK SAĞLANDI
Suriyelilerin geri dönüş işlemlerinde yolcu beraberi eşya ile ev eşyasına dair sözlü beyan formu istenmeyecek. Bunun yerine, “Kolaylaştırılmış Çıkış Formu” adlı belgelerin düzenlenmesi ile işlemler yapılacak. Suriye’den gelen geçici koruma statüsüne sahip kişilerin, ülkelerinden getirdikleri noter onaylı plakalı taşıtlar için de kolaylıklar sağlandı. Kesin çıkış yapılması durumunda, taşıt kaydının kapatıldığına dair belgenin gümrük idaresine sunulması gerekecek.
Kayıtların uygunluğu tespit edildiğinde, Taşıt Takip Programı üzerindeki işlemler gerçekleştirilerek, aracın kaydı kapatılacak. Eğer programa göre herhangi bir kayıt bulunamazsa, yine noter tarafından düzenlenmiş kayıt kapatma belgesinin ibrazı ve taşıt kayıtlarının uygun bulunması halinde çıkış izni verilecek.
TÜRKİYE’DE KURULAN İŞ YERLERİNİN NAKLİ İÇİN SÖZLÜ BEYAN FORMU
Genelge ayrıca Türkiye’de bulunan Suriye vatandaşlarının yerli plakalı araçlarının çıkış işlemlerine yönelik düzenlemeler de içermektedir. “Yabancılara İkinci El Taşıt Satışı Hakkında Kanun” hükümleri çerçevesinde, ilgili noterce düzenlenen kayıt kapatma belgesinin gümrük idaresine sunulması ile “Kolaylaştırılmış Çıkış Formu” hazırlanacak.
Suriyelilerin Türkiye’de kurduğu iş yerlerinin taşınmasına ilişkin işlemler ise Gümrük Yönetmeliği kapsamında Sözlü Beyan Formu ile tamamlanacak.
DÖVİZ VE ZİYNET EŞYASI ÇIKIŞLARINA YÖNELİK DÜZENLEME
Suriye vatandaşlarının beraber götürdükleri nakitlerle ilgili de özel bir düzenleme getirilmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 17 Aralık 2024 tarihli yazısına göre, Suriye vatandaşlarının, değeri 15 bin doları aşan ve ticari amaç taşımayan ziynet eşyalarını yurt dışına çıkarırken, bu eşyaların girişte beyan edilmesini veya Türkiye’den satın alındığını belgelemeleri gerekmeyecek. Bu düzenleme 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerlidir.
Ayrıca, yolcu beraberi 25 bin lirayı aşan Türk parası ve 10 bin avro veya eşitini aşan döviz çıkışında ise “Nakit Beyan Formu” ile beyan yeterli olacaktır.