İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna’da kalıcı ve adil bir barış sağlama hedeflerinin hem Ukrayna hem de Avrupa için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Fransa’nın Paris kentinde düzenlenen Ukrayna konulu liderler zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Başbakan, Ukrayna’nın 30 günlük bir acil ateşkes teklifini kabul etmesinin üzerinden iki haftadan fazla bir süre geçmesine rağmen, bu teklifin Rusya tarafından yanıtlanmadığını ve Rusya’nın saldırılarına devam ettiğini kaydetti.
Starmer, “Bugün Paris’te, Rusların zaman kazandığı konusunda hemfikiriz. Oyun oynuyorlar ve zamanla oynuyorlar.” diyerek durumu eleştirdi.
“RUSYA’YA YAPTIRIMLARI ARTIRMA ZAMANI”
Başbakan, zirveye katılan ülkelerin Rusya’ya yönelik ekonomik baskının artırılması hususunda hem fikir olduklarını belirtirken, “Şu an eski yaptırımları geri çekmek ya da zayıflatmak için değil, aksine, Rusya’ya yönelik yaptırımları artırmak için kararlıyız.” şeklinde konuştu.
Zirveyi, “Avrupa’nın barış sürecinde, on yıllardır görülmemiş bir ölçekte bir araya geldiği” şeklinde yorumlayan Starmer, “Adil ve kalıcı bir barışa yönelik kararlıyız çünkü bu durum hem Ukrayna için hem de tüm Avrupa için hayati bir öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey’nin, Ukrayna’ya daha fazla askeri yardım sağlamak amacıyla 11 Nisan’da toplanacak olan Ukrayna Savunma Temas Grubu’na başkanlık edeceğini dile getiren Starmer, Fransız, İngiliz ve Alman savunma bakanlarının gelecekte Ukrayna ordusuna nasıl destek vereceklerini görüşmek amacıyla Kiev’i ziyaret etme planlarını da doğruladı.
STARMER, ABD BAŞKAN YARDIMCISI’NIN “ACINASI AVRUPA” YORUMUNA CEVAP VERMEDİ
Starmer’a, ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance’in Avrupa’yı “acınası beleşçiler” olarak tanımladığına dair yorumuyla ilgili bir soru yöneltildi. Ancak Starmer, bu soruyu yanıtlamadan Paris’teki zirvenin atmosferini değerlendirmeyi tercih etti.
Starmer, “Gönüllüler Koalisyonu” olarak bilinen grubun, Ukrayna’nın kapasitesini artırma konusunda mutabık kaldığını belirtti. Ayrıca, ABD’nin katılım ve desteğinin önemine dikkat çekerek, “Bugün burada toplanan ülkelerin ruh halini, son haftalarda olduğundan çok daha kararlı olarak tanımlayabilirim.” dedi.
İNGİLTERE’NİN UKRAYNA’YA ASKER GÖNDERME PLANI PARLAMENTODA GÖRÜŞÜLECEK
Başbakan Starmer, Ukrayna’da barış sağlamak amacıyla asker gönderilmesi kararının alınması halinde bu konunun parlamentoda oylanacağını belirtti. Starmer, “Eğer herhangi bir durumda uzun vadeli bir konuşlanma yapılacaksa, parlamento da bu konuda söz sahibi olmalıdır.” dedi.
Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşen zirve, Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi için ateşkes planı ve güvenlik garantilerini görüşmek amacıyla 31 ülke liderini bir araya getirmişti.
Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz temsil etmişti.