Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine yönelik usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına dair kayıtların tutulmasına ilişkin yönetmelik ve tebliğde güncellemeye gitmiştir.
SPK’nın MKK’nın Kuruluş, Faaliyet, Çalışma ve Denetim Esasları Hakkında Yönetmelik ile Kaydileştirilen Sermaye Piyasası Araçlarına İlişkin Kayıtların Tutulmasının Usul ve Esasları Hakkında Tecbir’de yaptığı değişiklikler, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Yeni yönetmelik çerçevesinde, MKK, yurt dışında yaşayan hak sahipleri adına yatırım kuruluşlarında hesap açılması için gerekli belgeleri elektronik ortamda toplamakta ve bu bilgileri hesap açılacak yatırım kuruluşları ile paylaşabileceği merkezi Doküman Yönetim Sistemi (DYS) üzerinde işlemlerini yürütmektedir.
Yurt dışında yerleşik hak sahipleri adına hesap açılması için gerekli belgeler, yatırım kuruluşları tarafından MKK’nın sunduğu merkezi doküman yönetim sisteminden de temin edilebilecektir. Bu sistemin kullanımına dair usul ve esaslar, MKK tarafından belirlenecektir.
AYNI HESABA AİT BENZER BAŞVURU DÖKÜMANLARININ FARKLI BANKA VE ARACI KURUMLARA MÜKERRER GÖNDERİMİ ÖNLENECEK
Doküman Yönetim Sistemi, Türkiye sermaye piyasalarında işlem yapmayı planlayan yabancı yatırımcıların, mevzuat gereği yatırım kuruluşlarında hesap açarken gerekli belgeleri belirlenen standartlara uygun bir şekilde yüklemelerine olanak tanıyan dijital bir platform niteliğindedir.
DYS, mevcut durumda tamamen manuel bir şekilde yürütülen hesap açım süreçlerinde hız, kalite ve maliyet avantajı sağlayacak bir sistem olarak işlev görecektir.
Yurt içinde hesap açım merkezi olarak yetkilendirilen MKK nezdinde oluşturulacak DYS’nin, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcıların hesap açım süreçlerini hızlandırması, aynı hesaba ait benzer başvuru evraklarının farklı banka ve aracı kurumlara tekrar tekrar gönderilmesini önlemesi ve hesap, başvuru ile belgelerin eşleştirilmesini kolaylaştırması beklenmektedir.
Ayrıca, dokümanların merkezi bir sistemde toplanması ve dijital kimlik ile kurumlar arasında paylaşımının sağlanması, yabancı yatırımcıların vergi numarası başvurusu ile alım süreçlerini hızlandırmayı ve operasyonel süreçlerde, örneğin kurye gönderimi, tercüme işlemleri ve vergi numarası alımında zaman maliyetini düşürmeyi mümkün kılacaktır. Bu gelişmeler, süreçlerin dijital ortama taşınması açısından piyasalara önemli katkılar sunması öngörülmektedir.