S&P, Türkiye’nin kredi notu ile ilgili önemli bir değerlendirme yaptı. Kuruluş, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu ‘BB-‘ seviyesinde koruyarak, not görünümünün de “durağan” olduğunu duyurdu.
Bu notun, son zamanlardaki döviz kuru dalgalanmaları ve döviz rezervlerinin azalmasına rağmen, Türkiye’deki yetkililerin yüksek enflasyonu azaltma ve dolarizasyonu engelleme yönündeki kararlı politikalarını yansıttığı ifade edildi.
Kuruluş, “Durağan görünüm, mevcut ekonomi yönetiminin sıkı para politikasını devam ettireceği ve böylece iç ve dış gerginliklere karşı hükümetin orta vadeli programına dair uygulama risklerini dengeleyeceği yönündeki inancımızı yansıtmaktadır.” şeklinde açıklamada bulundu.
Mart ayında yaşanan muhalefet liderlerinin tutuklanmasına yönelik protestoların, yatırımcı ve hanehalkı güveni ile döviz istikrarı ve ekonomik büyüme üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı.
Reel efektif döviz kurunun değer kazanmasının ihracat üzerinde olumsuz etkileri olabileceği bildirildi. Bunun sonucunda, yatırım harcamalarında düşüş ve işsizlikte artış beklentisi nedeniyle S&P’nin yüzde 2,7’lik GSYİH büyüme tahmini riskler altında olabileceği ifade edildi. Kuruluş, 2026 yılı için yüzde 2,9 büyüme öngörüsünde bulunmaktadır.
Türkiye’nin mali istikrarını tehdit eden unsurlar arasında, özellikle anti-enflasyon politikalarının seyrinin olumsuz yönde değişmesi ve net döviz rezervlerinin azalmasının etkileri bulunmaktadır. Bu durumun, kredi notunun düşmesi sonucunu doğurabileceği belirtildi.
Enflasyon oranının tek haneli seviyelere yaklaşmasının, Türk lirasına ve genel olarak iç sermaye piyasalarına olan uzun vadeli güvenin yeniden sağlanması açısından önem taşıdığı ifade edilerek, bu ilerlemenin notun yükselmesine katkı sağlayabileceği kaydedildi.