Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), sosyal medya ve bazı yayın organlarında yaygınlaşan “Somali Cumhurbaşkanının oğluna Türk vatandaşlığı verildi” iddialarının asılsız olduğuna dair açıklama yaptı. DMM’nin ifade ettiği üzere, bu tür spekülasyonların gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır ve kamuoyunun bu asılsız bilgileri dikkate almaması gerektiği vurgulanmıştır.
Olayın detaylarına bakıldığında, İstanbul Fatih’te 30 Kasım 2023 tarihinde Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, kullandığı araçla motosikletli Yunus Emre Göçer‘e çarparak kaza olayına sebep olmuştur. Çarpmanın etkisiyle ağır yaralanan Göçer, hastaneye kaldırılmış ancak 6 Aralık 2023 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Bu trajik olayın ardından, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud yurt dışına kaçmış ve kendisini koruma altına almıştır.
Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer kazanın ardından şikayetçi olmamıştır. Bu durum, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un Türkiye’ye geri dönerek ifade vermesine olanak tanımıştır. Mahkeme sürecinde, mahkeme Mahmud’u ‘Taksirle ölüme neden olmaktan’ 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmış, bu ceza ise adli para cezasına çevrilmiştir. Sonuç olarak Mahmud, 27 bin 300 lira adli para cezasına mahkum edilmiş ve 6 ay süreyle ehliyeti de geri alınmıştır.
‘SOMALİ CUMHURBAŞKANININ OĞLUNA TÜRK VATANDAŞLIĞI VERİLDİ’ İDDİASI
Yaşanan üzücü olayların ardından, bazı basın yayın organları ve sosyal medya kullanıcıları tarafından ‘Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a Türk vatandaşlığı verildiği’ yönünde bir iddia ortaya atılmıştır. Bu spekülasyonları değerlendiren DMM, konuyla ilgili bir açıklama yaparak, söz konusu kişinin herhangi bir vatandaşlık başvurusunun olmadığını ve vatandaşlık verilmesinin de kesinlikle söz konusu olmadığını duyurmuştur.
‘NE BAŞVURU NE DE VATANDAŞLIK VERİLMESİ SÖZ KONUSU’
DMM’nin yapılan açıklamalarda, özellikle bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında dolaşan ‘Somali Cumhurbaşkanının oğluna Türk vatandaşlığı verildi’ iddiasının tamamen yalan olduğunu belirtmiştir. DMM, ayrıca kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu tür asılsız iddialara itibar edilmemesi çağrısında bulunmuştur. Açıklamada, “Bahse konu şahsın herhangi bir başvurusu bulunmadığı gibi şahsa vatandaşlık verilmesi de söz konusu değildir. Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar etmeyiniz.” ifadesiyle, yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Sonuç olarak, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a Türk vatandaşlığı verildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu resmi mercilerce de onaylanmıştır. Yaşanan olayların ardından çok dikkatli bilgi paylaşımında bulunulması ve her bilgiye güvenilmemesi gerektiği bir kez daha ortaya konmuştur.