1. Haberler
  2. Magazin
  3. Serviks Kanserinde Erken Tarama Hayat Kurtarıyor!

Serviks Kanserinde Erken Tarama Hayat Kurtarıyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olan serviks kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Bildirici, Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu kanser türünün dünya genelinde meme, akciğer ve kalın bağırsak kanserlerinden sonra dördüncü sıklıkta; Türkiye’de ise onuncu sıklıkta görülen kanser türü olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2022 yılında dünya genelinde 662 bin 301 yeni vaka tespit edildiğini, bu hastalık nedeniyle 348 bin 874 ölüm gerçekleştiğini ifade etti. Ülkemizde ise serviks kanserinin görülme sıklığının yüz binde 4,5 olduğu ve bir yıl içinde 2 bin 374 kadına serviks kanseri teşhisi konulduğu vurgulandı.

“YÜKSEK RİSKLİ HPV TİPLERİ SERVİKS KANSERİNİN TEMEL NEDENİ”

İl Sağlık Müdürü Bildirici, serviks kanserinin neredeyse tamamının Human Papilloma Virüs’ün (HPV) belirli tipleri ile ilişkili olduğunu, ancak HPV enfeksiyonunun herkes için kansere yol açmadığını açıkladı. Yüksek riskli HPV tipleri ile kalıcı enfeksiyonun, serviks kanserinin temel nedeni olduğunu ifade eden Bildirici, bu konuda bazı risk faktörlerinin bulunduğunu belirtti. Özellikle HPV enfeksiyonu, sigara kullanımı, çok eşlilik, çok sayıda doğum yapma, erken yaşta cinsel ilişkiye başlama, bağışıklık sisteminin baskılanması ve genetik faktörlerin, serviks kanserinde önemli risk faktörleri olduğunu açıkladı.

Doç. Dr. Bildirici, kanser öncesi aşamalardaki değişikliklerin genellikle herhangi bir belirti vermediğini, ancak pelvik muayene, Pap Smear testi ve HPV testleri ile erken teşhisin mümkün olduğunu belirtti. Ayrıca, “Artan miktarda veya alışılmadık akıntı, adet dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında kanama, normalden uzun veya ağır adet kanamaları, cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama veya ağrı, menopoza bağlı kanama gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka hekimle iletişime geçilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu.

“SERVİKS KANSERİ ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK, BU NOKTADA TARAMA TESTLERİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Serviks kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bildirici, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu hastalığın taranmasını önerdiğini ifade etti. Türkiye’de 30-65 yaş arasındaki sağlıklı kadınların 5 yılda bir HPV-DNA testi ile tarandığını belirten Bildirici, bu taramaların Sağlıklı Hayat Merkezleri, KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmakta olduğunu duyurdu. Ayrıca, kırsal ve dezavantajlı gruplar için mobil araçlarla hizmet sunulduğu bilgisi verildi.

Hastalığın erken teşhisi durumunda cerrahi yöntemle tedavi edilebileceğini belirten Bildirici, ileri evrelerde ise radyoterapi ve kemoterapi uygulandığını ifade etti. Uygulanacak tedavi yönteminin, hastalığın evresine göre değişiklik gösterdiğini de sözlerine ekledi. Serviks kanserinden korunma yollarını sıralayan Bildirici, çok önemli bir noktaya değinerek HPV aşılarının yüksek koruyuculuk sunduğunu ve 9-14 yaş arasındaki çocuklara önerildiğini belirtti. Ek olarak, düzenli tarama testlerinin yapılmasının, güvenli cinsel ilişki alışkanlıklarının

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Serviks Kanserinde Erken Tarama Hayat Kurtarıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir