Küresel ve yerel siyasetteki gelişmeler, altın fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. Bu durum, kuyumcuları, güvenli liman olarak görülen dolaplara karşı vatandaşları uyarmaya yöneltti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarıyla ilgili attığı adımlar, güvenli liman arayışını tetikleyerek altın fiyatlarına olan talebi artırdı.
ALTINDA SAHTECİLİĞE DİKKAT!
Artan altın talebi ile birlikte sahtecilik olayları da yükselişe geçti. Kuyumcular, başka metallerle karıştırılarak değeri düşürülen altınlara karşı vatandaşları uyarıyor.
İHA’nın haberine göre, uzmanlar özellikle gram, çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altınlarında sahteciliğin tespiti için altından gelen ‘tiz’ sesine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Kahramanmaraş’ta kuyumculuk yapan Yaşar Korkut, elden ele dolaşan altınların alınmaması konusunda halkı bilgilendiriyor.
PEKI SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR?
Dünya’dan alınan bilgilere göre, sahte altınlar gerçek altınlara göre daha fazla parlıyor. Cihazlarla yapılan testler sırasında sahte altında renk değişimi yaşanırken, gerçek altın renk değişikliği göstermez.
Gerçek altın, sağlam yapısıyla dikkat çeker ve zamanla solmaz. Bükülemez ve kırılması zordur. Aksine, sahte altın genellikle daha hafif olup, kırılma ve bükülme gibi riskler taşır.
Sahte altını tespit etmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler mevcut. Örneğin, altının üzerine birkaç damla sirke damlatıldığında, eğer altın sahteyse renginin değişeceği söyleniyor.
Bir diğer yöntem ise mıknatıs kullanımı. Çünkü gerçek altın manyetik değildir ve mıknatısa yapışmaz. Böylece, sahte olduğunu düşündüğünüz bir altını mıknatısla test ederek gerçeğini anlayabilirsiniz.
En güvenilir yöntem ise bir kuyumcuya ya da yetkili bir altın uzmanına danışmaktır.