Bakanlık, yeni yönetmeliğe dair ayrıntıları kamuoyuyla paylaştı. Sağlık meslek mensubu olarak görev yapan dil ve konuşma terapistleri, diyetisyenler, ebeler, ergoterapistler, fizyoterapistler, hemşireler ve eş değer sağlık memurları, klinik psikologlar, odyologlar ile podologlar, gerekli ruhsatı Sağlık Bakanlığından alarak “sağlık meslek hizmet birimi” adı altında serbest bir şekilde hizmet sunabilecekler. Böylece, “Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge” doğrultusunda bu meslek gruplarına yeni istihdam olanakları sağlanacak.
Yönetmelik çerçevesinde, benzer meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubunun bir araya gelerek ortak bir sağlık meslek hizmet birimi açma imkanı bulunuyor. Bu birimlerin ruhsatları ise her bir sağlık meslek mensubu için ayrı şekilde düzenlenecek.
Yeni sağlık meslek birimlerinin kurulması, sadece ilgili meslek gruplarına değil, sağlık alanında destek hizmetlerine ilişkin istihdam olanakları da sunacak. Örneğin, fizyoterapistin yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikologun yanında psikolog, odyologun yanında odyometri teknikeri gibi pozisyonlar açılabilecek.
YETKİ DIŞINDA BİR TIBBİ UYGULAMA YAPILAMAYACAK
Yönetmelik gereğince, sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca mesleki yetki kapsamında hizmet verilebilecek. Hekimler tarafından yapılan tanılara dayanarak tedavi planları veya reçeteler doğrultusunda hizmet sunulacak. Yetkilerin dışında herhangi bir tıbbi uygulama, ilaç, medikal malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılamayacağı belirtilmekte. Ayrıca yönetmelikte belirlenen standartlara uygun olarak, her sağlık meslek hizmet biriminin gerekli donanıma sahip olması ve hizmetlerin kayıt altına alınması zorunludur. Sağlık meslek mensupları, her işlem öncesinde hastaları bilgilendirmek ve onaylarını almakla yükümlü olacaklar.
Hasta haklarının korunması için talep, şikayet ve öneri mekanizmaları açık ve erişilebilir bir şekilde hizmet verecek. Her sağlık meslek hizmet biriminde “T.C. Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184” ibaresini içeren entegre karekod uygulaması zorunlu olacak. Ayrıca, sağlık meslek hizmet biriminin tabelasında “özel sağlık meslek hizmet birimi” ifadesi mutlaka yer alacak. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu birimlerin denetlenebilir ve izlenebilir olması önem taşımaktadır. Sağlık meslek hizmetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenecek ve tıbbi uygulamaların mevzuata uygunluğunun nasıl sağlandığına ilişkin en az üç kişiden oluşan bir denetim komisyonu kurulacak.
BAKAN MEMİŞOĞLU: 420 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN YENİ İSTİHDAM ALANI
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile;
– 9 sağlık meslek grubunda yaklaşık 420 bin sağlık çalışanı için yeni istihdam alanı oluşturuyoruz.
– Sağlık hizmetlerimizi daha yaygın ve erişilebilir hale getirecek uygulamaları mümkün kılıyoruz.
Bizler, millete hizmet etmenin boynumuzun borcu olduğuna inanıyor; bu sorumluluğun bilinciyle gayretle çalışıyoruz.
Yeni Yönetmelik’in ülkemiz, milletimiz ve büyük sağlık ailemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Diğer Güncel Haberler için tıklayın