Rusya’nın, Beşşar Esed rejiminin devrilmesiyle birlikte Suriye’deki askerlerini ve teçhizatlarını büyük ölçekte çekmeye başladığı yönündeki iddialar giderek artıyor. CNN’nin, ABD’li yetkililer ve bir istihbarat kaynağına dayandırdığı habere göre, Rusya’nın Hmeimim hava üssü ve Tartus deniz üssü üzerinde yoğunlaşan bir şeklide geri çekilme işlemleri gerçekleştiriliyor.
Tartus’un jeopolitik öneminin üzerinde duran yetkililer, Rusya’nın Libya gibi başka bir bölgeye çıkmak zorunda kalma ihtimali gündemde olduğunda, Suriye’den çıkışının ciddi bir strateji kaybı yaratabileceğini kaydediyor. Bu durumda Rusya’nın, “NATO’nun güney kanadında varlık gösteremeyecek bir Akdeniz limanı olmaksızın” kalacağına dair kaygılar taşınıyor.
HAVA ÜSSÜNDE UÇAKLARIN YÜKLEMEYE HAZIRLANDIĞI GÖRÜLDÜ
Uzmanlar, Rus güçlerinin Suriye’den geniş çaplı bir çekilme gerçekleştirdiği üzerinde dururken, bu işlemin ne derece kalıcı olacağının da sorgulandığını belirtiyor. Rus güçleri, Doğu Akdeniz ülkesi Suriye’den Kuzey Afrika’daki Libya bölgesine deniz kuvvetlerini taşımaya başlamış durumda. Özellikle Maxar kaynaklı 13 Aralık tarihli uydu görüntüleri, Hmeimim hava üssünde askeri nakliye uçaklarının yüklemeye hazırlandığını ortaya koydu. İki adet AN-124 ağır askeri nakliye uçağının burun konilerinin açılmış olması, kargo yüklemeye hazır olduklarını gösteriyor. Ayrıca, ulusal medyada bir Ka-52 saldırı helikopterinin demonte edilerek nakliyeye hazırlandığı ve S-400 hava savunma sisteminin parçalarının paketlenme aşamasında olduğu bilgileri de yer aldı.
PESKOV VE BLINKEN’IN SON MESAJLARI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, basın toplantısında Rusya’nın Şam’daki isyancılarla temas halinde olduğunu açıkladı. Peskov, “Durumu sahada kontrol edenlerle sürekli irtibat halinde olmamız gerekiyor, çünkü orada tesislerimiz ve personelimiz var” ifadesini kullandı. CNN’nin haberine göre, Rusya’nın Hmeimim hava ve Tartus deniz üslerinde kalmaya devam etme ihtimali üzerine HTŞ (Hayırlı Türk Silahlı Kuvvetleri) ile müzakere olasılığı üzerinde de duruluyor. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise hafta sonunda Rusya’nın Suriye’den çekilmesine ilişkin özel bir yorum yapmadı.
SURİYE’DEKİ GELİŞMELER
Suriye’de 27 Kasım itibarıyla rejim karşıtı silahlı gruplar ile Beşşar Esed’e bağlı güçler arasında çatışmalar yoğunlaşmıştı. Bu çatışmalar kapsamında, 30 Kasım ile 7 Aralık tarihleri arasında Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde üstünlük sağlamaya çalışan gruplar, 7 Aralık’ta başkent Şam’a girmeye başladılar. Sivil halkın da destek vermesiyle rejim, Şam ve başka birçok bölgede kontrolü cedana kaybetti ve bu durum Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarının sona ermesine neden oldu.
Beşşar Esed, başkentten kaçarken, Suriye Milli Ordusu ise aralık ayında başlatılan Özgürlük Şafağı Operasyonu’nun ilk gününde Tel Rıfat ilçe merkezini PKK/YPG’den kurtardı. Bu operasyonda Münbiç ilçesinin de kurtarılmasıyla Fırat Nehri’nin batısındaki büyük terör yuvasının temizlenmesi hedeflenmektedir.