Mart ayında, Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesine ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayına dair İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerini kamuoyuna sundu.
İktisadi Yönelim Anketi, imalat sektöründe faaliyet gösteren 1,738 işletmenin yanıtları doğrultusunda hazırlanarak analiz edildi.
Bu verilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi mart ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artarak 104,1 seviyesine çıktı. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 0,4 puan artış göstererek 103,2 oldu.
Endansı oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat, önümüzdeki üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku, istihdam beklentileri, mevcut toplam sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarı hakkında yapılan değerlendirmelerin endeksi artırdığı gözlemlenirken, gelecek üç aydaki ihracat siparişi ve sabit sermaye yatırımları ile ilgili görüşler endeksi zayıflatıcı yönde etkiledi.
Son üç aya dair verilere bakıldığında, üretim hacminde ve iç piyasa siparişlerinde azalma bildirenler yönünde bir artış gözlemlenirken, ihracat siparişlerinde azalma bildirenler açısından durum zayıfladı.
Mevcut toplam siparişler mevsim normallerinin altında, mevcut mamul mal stoku ise mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Ancak bu değerlendirmelerin bir önceki aya göre güç kaybettiği gözlemleniyor.
Gelecek üç ay için yapılan değerlendirmelerde, üretim hacminde ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenler yönünde bir güçlenme görülürken, ihracat siparişi artışı bekleyenler açısından durum ise zayıfladı.
İstihdam beklentilerinin artışı gelecek üç ay için güçlenirken, önümüzdeki 12 aylık süre zarfında sabit sermaye yatırım harcamalarına dair beklentilerde ise düşüş yaşandı.
ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 38,6’YA GERİLEDİ
Ortalama birim maliyetlerde, önümüzdeki üç ay için artış beklentisi zayıflarken, son üç ayda yaşanan artış ve gelecek üç aydaki satış fiyatları ile ilgili artış yönlü beklentiler güçlendi.
Gelecek 12 aylık dönemin sonuna ilişkin yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 1,0 puan düşerek yüzde 38,6 seviyesine geriledi.
Sanayi dalında genel gidişat hakkında daha pessimistik olduğu bildirilen görüşlerin de zayıfladığı gözlemleniyor.