Kırklareli’nde yürütülen bir yüzme kursu, özel gereksinimli çocuklar için hayatı değiştiren bir proje haline geldi. Bu kurs, “Mutlu Çarşamba Projesi” çerçevesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilmekte ve 15 özel gereksinimli çocuğa yüzme eğitimi verilmektedir. Proje sayesinde çocuklar, haftanın 3 günü yüzme havuzunda eğitim alarak hem sosyalleşmekte hem de öz güven kazanmaktadır.
Yüzme antrenörü Filiz Aygün, bu projenin önemini vurgularken, özel gereksinimli çocukların su ile olan ilişkisini güçlendirdiklerini ifade ediyor. Aygün, çocukların iki aylık bir eğitim süreci sonunda sosyal becerilerinin arttığını gözlemlediğini belirtiyor. Eğitimin sağladığı faydalar arasında, çocukların psikolojik olarak rahatlaması ve kendilerini daha iyi hissetmeleri de yer alıyor. Aileler de çocuklarının gelişim sürecinden dolayı oldukça memnun.
Gözlemlerine göre, özel gereksinimli çocuklar, yüzme sayesinde daha hareketli bir yaşam sürmekte ve fiziksel olarak daha sağlıklı hale gelmektedir. Antrenör Aygün, suyun, kaslarını çalıştırmadığı için zorlanan çocuklar için terapi işlevi gördüğünü, bu sayede çocukların daha konforlu bir yaşam sürdüğünü ifade ediyor. Ayrıca, eğitim süresince daha önce sudan korkan çocukların şimdi yüzme havuzunda vakit geçirmekten keyif aldıklarını da dile getiriyor.
Filiz Aygün, eğitim metodları hakkında bilgi verirken, çocuklara yüzmeyi oyunlar aracılığıyla öğrettiklerini belirtiyor. Çocuklar, başlangıçta birbirlerini tanımıyorlardı fakat zamanla takım olabilme hissiyatını yakaladılar. Takım oyunları oynadıkça, bir aidiyet duygusu geliştirdiler. Aygün, kursun ardından aileler ile yapılan geri bildirimlerin olumlu olduğunu, çocukların dışarıda da etkinlikler düzenleyerek sosyalleştikleri bilgisini paylaşıyor.
“ÇOCUKLARIMIZIN SPOR YAPMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Özel gereksinimli bir çocuğun annesi Feray Erdoğan, çocukların sporla tanıştırılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor. Erdoğan, çocuğunun yüzme aracılığıyla sosyalleştiğini ve öz güveninin geliştiğini belirtiyor. Ayrıca, yüzmenin özel gereksinimli çocuklar üzerindeki olumlu etkilerinden bahsediyor: “Yüzme, el, kol ve bacak hareketlerini geliştirmekte çok etkilidir” diyor. 4 yaşındaki çocuğunu yüzmeyle tanıştırdığını ve bunun olumlu sonuçlarını gördüğünü vurguluyor.
Erdoğan, özel gereksinimli çocukların en büyük zorluklarından birisinin hareket kısıtlığı olduğunu ifade ediyor ve yüzme sayesinde bu sorunun aşılabileceğini savunuyor. Çocukların spor yapmasının ne denli önemli olduğunu vurgularken, ailelerin çocuklarını küçük yaşlardan itibaren spora yönlendirmeleri gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, özel gereksinimli çocukların yetenek taramasından geçirilmesi gerektiği konusuna da dikkat çekiyor.
Genel olarak, “Mutlu Çarşamba Projesi” sayesinde, Kırklareli’nde özel gereksinimli çocuklar sosyal hayatlarına önemli katkılar sağlamakta ve kendilerine güvenli bir ortamda yeni arkadaşlıklar kurarak gelişimlerini sürdürebilmektedir. Bu proje, sadece fiziksel aktivite değil, aynı zamanda duygusal ve sosyal gelişim açısından da çocuklar için büyük bir fayda sunmaktadır.