Osmangazi Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası yeniden kazandırmak amacıyla Muradiye Mahallesi’nde bulunan Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın restorasyon projesi için bir çalıştay düzenledi. Çalıştay, projeye katkı sağlamak için ortak akıl oluşturmayı amaçladı. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, çalıştayın sonunda elde edilecek fikirlerin, Bursa’nın kalbi Osmangazi’ye tarihi, kültürel ve ekonomik değer katacak bir çalışma oluşturacağını ifade etti.
Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası Çalıştayı, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı, Bursa Uludağ Üniversitesi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, akademik odalar temsilcileri, STK temsilcileri ve Osmangazi Belediyesi’nden çeşitli müdürlük temsilcileri katıldı.
“Bursa’ya değer katacak bir proje ortaya koymak istiyoruz”
Çalıştayın açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, bu çalıştayın gelecekte hayata geçirilecek projeler için önemli bir başlangıç olacağını vurguladı. Aydın, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın kamulaştırma sürecini 2024 yılının Kasım ayında tamamlayacaklarını belirterek, bu tarihi fabrikada Bursa’nın kültürel değerlerini yaşatacak bir proje ortaya koymayı hedeflediklerini ifade etti. Özellikle, Tarihi İpek Yolu Aksı Projesi ile Hisar bölgesindeki tarihi ve kültürel öğeleri temsil eden bir şekil oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.
“Ortaya atılan her fikri önemsiyoruz”
Başkan Aydın, Hisar bölgesinin kent turizmine kazandırılması için gerçekleştirilen çalışmaları büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı. Bursa’nın 3000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Aydın, bu bölgenin Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıdığını ifade etti. Katılımcılardan gelecek her fikri önemsediğini belirten Aydın, bu çalıştayın, katılımcıların öncülüğünde ortak projeler üretmek üzere gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. Ayrıca, müze, etkinlik alanları, gastronomi bölümü ve butik otellerin yer aldığı projeler geliştirmek istediklerini de belirtti.
“Tarihi bir gün yaşıyoruz”
Çekül Vakfı Başkan Vekili Mithat Kırayoğlu, bu çalıştayın tarihi bir gün olduğunu ifade etti. Aydın’ın 25 yıldır hayal edilen bir projeyi gündeme almasının değerli olduğunu belirten Kırayoğlu, bu projeye akademik ve sivil toplum temsilcileri olarak katkıda bulunacaklarını vurguladı. Projenin yerel yönetim önderliğinde sivil toplum katılımı ve akademik iş birliği ile zenginleşeceğine inandıklarını söyledi.
“Doktora tezimin hayata geçebileceğini görmek mutluluk verici”
Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Elif Özlem Aydın, Turgut Yılmazipek İpek Fabrikası’nın mimari özellikleri ve tarihsel süreçleri hakkında bilgi vererek, Bursa’daki ipekçiliği konu alan doktora tezinin artık hayata geçeceği için duyduğu mutluluğu paylaştı.
“İçerisinde olmaktan dolayı onur ve gurur duyduğumuz bir proje”
Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, çalıştayın Bursa’nın ipek yolu aksına büyük bir değer katacağını ifade etti. Bu projenin başlangıcını önemli bulduklarını vurgulayan Şimşek, çalışmaya katkı sunan herkese teşekkür etti.
Turgut Yılmazipek’in kızı Hülya Yılmazipek’e, çalıştay sonunda fabrikanın karakalem resminin hediye edilmesi ile etkinlik sona