Yiyecek ve İçecek, Tarım, Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri ile Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı branşlarında eğitim veren lise, öğrencilerinin okuldaki üretim çalışmalarıyla dikkat çekiyor.
Lisenin Laboratuvar Hizmetleri alanında eğitim alan öğrenciler, sıkım zeytinyağının posası olan pirinayı laboratuvar ortamında çeşitli işlemlerden geçirerek doğal zeytinyağlı sabun üretimi gerçekleştiriyor. Bu alanda yaklaşık 120 öğrenci, sabunun üretim ve paketleme aşamalarında aktif rol alıyor.
Okul büfesinden satışa sunulan sabunlar, öğrencilerin harçlıklarını elde etmeleri ve okulun döner sermayesine katkıda bulunmaları açısından önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.
Okul Müdürü Ali Cihan, 430 dönüm arazi üzerine kurulu olan okulun, beş ayrı eğitim alanına sahip olduğunu ve öğrencilerin pratikte sahada eğitim gördüğünü ifade etti. Cihan, bu eğitim yönteminin öğrencilerin motivasyonunu artırdığını belirtti.
Kültür dersleri dışında, öğrencilerin serada, tarlada ve hayvan ahırlarında uygulamalı eğitim aldığını vurgulayan Cihan, öğrencilerin okulda mutlu bir şekilde vakit geçirdiğini aktardı.
Cihan, okulda kurulan ekosistemle ilgili olarak, küçükbaş hayvanların gübreleriyle doğal gübreleme yaptıklarını ve tarım öğrencilerinin ürettikleri ürünleri gastronomide sunduklarını söyledi. Soğuk sıkım zeytinyağı üniteleriyle hem vatandaşların zeytinyağlarını sıkabildiklerini hem de atık pirinayı sabun haline dönüştürdüklerini açıkladı.
Aldıkları ürünler arasında bulunan tıbbi aromatik bitkiler, örneğin papatya ve lavantanın, oda spreyine, sabun ve araba kokusu gibi çeşitli ürünlere dönüştürüldüğünü belirten Cihan, bu ürünlerin okulun satış büfesinden halka sunulduğunu ifade etti. Misafirlerin ürünleri satın almasıyla öğrencilerin cep harçlıklarını kazanma şansı bulduğunu söyledi.
Laboratuvar Hizmetleri Alanı Şefi Fatmagül Kapaklı, yaklaşık 120 öğrenciyle birlikte AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları gerçekleştirerek pek çok doğal ürünü okulda imal ettiklerini belirtti. Yaptıkları analizlerin, ürün geliştirme çalışmalarına katkı sağladığını vurguladı.
Kapaklı, “Doğal zeytinyağı sabunu yapıyoruz. Bunun yanı sıra doğal papatya ürünleri de üretiyoruz. Mayıs ayında topladığımız papatyaları bir süre beklettikten sonra, 15 gün kadar yağda bekletip süzüyoruz; ardından bu yağdan sabun yapıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri kafe restoran kısmındaki satış yerinde sergiliyoruz.” şeklinde bulundu.
Laboratuvar Hizmetleri Alanı 12. sınıf öğrencisi Keremcan Akan, okul içinde ve dışında çeşitli atölye çalışmaları yürüttüklerini açıklayarak, ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri gelirin kendilerini motive ettiğini ifade etti. Akan, “Sabun, mum gibi çeşitli ürünler üretiyoruz. Çalışmalarımız oldukça iyi gidiyor, çok eğleniyoruz. Ayrıca döner sermayeden kazandığımız ücretler ekstra motivasyon kaynağımız.” dedi.
Lisenin ardından biyokimya ve moleküler gibi bölümlerde eğitimine devam etmeyi hedeflediğini aktaran Akan, bu deneyimlerin mesleki hedefine ulaşmasında önemli bir katkı sunduğunu belirtti.