Eskişehir Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Naim Ay, nezle ve grip konusundaki karışıklıklara dikkat çekerek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Çocuk polikliniğinde en yaygın görülen hastalıklar arasında yer alan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilgiler veren Dr. Ay, enfeksiyonların büyük bir kısmının viral kökenli olduğunu vurguladı. Özellikle viral enfeksiyonların tedavisinde antibiyotiklerin etkisiz olduğunu belirten Dr. Ay, bakteriyel enfeksiyon durumlarında ise antibiyotik kullanımının gerekli olabileceğini ifade etti.
Dr. Ay, üst solunum yolu enfeksiyonlarının %70’inin viral, %30’unun ise bakteriyel kaynaklı olduğunu açıkladı. Bu durum, ailelerin çocukları için sık sık antibiyotik istemesinin nedenlerinden birini oluşturuyor. Dr. Ay, “Aileler bize ‘Daha yeni antibiyotik kullandık, yine hasta oldu’ diye şikayet ederler. Ancak viral durumlarda antibiyotik faydalı olmaz. Eğer enfeksiyonlara bakteriler eklendiğinde antibiyotik tedavisi uygun hale gelebilir,” dedi. Buradan hareketle, viral enfeksiyonlar içerisinde nezle ve grip gibi hastalıkların sıklıkla karıştırıldığını vurguladı.
Nezle, soğuk algınlığı olarak bilinirken grip, daha ağır belirtilerle kendini gösterir. Grip virüslerinin tedavisi için ilaç ve aşıların mevcut olduğunu kaydeden Dr. Ay, özellikle influenza ve korona gibi virüslerin tehlikesine dikkat çekti. Nezle vakalarında ise rino virüsünün en yaygın neden olduğunu dile getirdi ve derslerde bu hastalığın daha hafif seyir izlediğini, çoğu zaman hastaların yatakta kalmadan geçirilebildiğini söyledi. Gripin ardından yaşanabilecek sinüzit, otit ve bronşit gibi komplikasyonlara da dikkat çekerek, alerjik çocukların bronşit geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti.
Dr. Ay, gripten korunma adına grip aşısının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade ederken, nezle için ise spesifik bir aşı veya tedavi seçeneğinin bulunmadığını hatırlattı. Çocukların üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması için gerekli önlemleri ise şöyle sıraladı: “El hijyenine dikkat edin, bağışıklık sistemini güçlendirin, bol sıvı tüketimi sağlayın, kapalı ve kalabalık yerlerden kaçının, sigara maruziyetini önleyin, aşıları ihmal etmeyin, hapşırma ve öksürme hijyenine dikkat edin, odanın nem oranına dikkat edin ve çocukların uyku düzenine özen gösterin. Özellikle kış mevsimi gelmeden, riskli gruplardaki çocuklar için yıllık grip aşılarının yapılması oldukça önemlidir. Kış gribinden korunmada aşının faydası büyüktür,” şeklinde konuştu.
Ayrıca hasta çocukların okula gönderilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ay, “Hasta çocukların okula gönderilmemesi hem hasta hem de sağlıklı çocuklar için oldukça önemlidir. Enfekte olan çocuk için dinlenme, tedavinin en önemli parçalarından biridir. Sağlıklı çocukların enfeksiyon kapma riski açısından da hasta çocukların okula gitmesini engellemek büyük bir gerekliliği ifade eder,” ifadelerini kullandı.