New York borsası, haftanın son işlem gününü yükselişle sonuçlandırdı. Kapanışta, Dow Jones endeksi yüzde 0,8 artışla 42.732,13 puana ulaştı. Aynı zamanda S&P 500 endeksi yüzde 1,26 artarak 5.942,47 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,77 kazançla 19.621,68 puana yükseldi.
ABD Merkez Bankası (Fed) ve önümüzdeki ay görevi devralacak Donald Trump yönetiminin gelecek dönemde atacağı adımlar konusunda belirsizlikler devam etmekte. Ancak, pay piyasalarında haftanın son işlem günü olumlu bir rüzgar esmekte.
Analistler, Trump’ın önerdiği kurumsal vergilerin düşürülmesi, düzenlemelerin hafifletilmesi, tarifelerin getirilmesi ve yasa dışı göçün engellenmesi gibi politikalarının şirket kârlılıklarını artırabileceğini ve dolayısıyla ekonomiyi canlandırabileceğini ifade ettiler. Ancak bu politikaların, belirli riskleri de beraberinde getirebileceğine dikkat çektiler.
Makroekonomik verilere bakıldığında, ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), geçen ay 49,3 ile piyasa beklentilerinin üzerinde bir performans sergiledi. Ancak bu verinin sektördeki daralmanın devam etmekte olduğunu gösterdiği de söyleniyor.
Kurumsal gelişmelere gelince, ABD Başkanı Joe Biden’ın, ulusal güvenlik gerekçesiyle ABD’li çelik üreticisi US Steel’in Japonya’nın en büyük çelik üreticisi Nippon Steel’e satışını engellemek amacıyla harekete geçmesi, US Steel’in hissesinde yüzde 6,5’lik bir değer kaybına neden oldu.
Diğer taraftan, ABD Kamu Sağlığı Dairesi Başkanı Vivek Murthy’nin alkol tüketimi ile kanser riski konusunda yaptığı uyarının ardından bazı alkollü içecek şirketlerinin hisselerinde düşüş gözlemlendi. Örneğin, Anheuser-Busch Inbev’in hisseleri yüzde 2, Diageo’nun hisseleri ise yaklaşık yüzde 4 geriledi.
ABD’li otomobil üreticileri Ford ve General Motors, 2019’dan bu yana en iyi yıllık satış rakamlarını açıkladılar. Bu haberin ardından, Ford’un hisseleri yüzde 2’nin üzerinde, General Motors’un hisseleri ise yüzde 1’e yakın bir artış gösterdi.
Ayrıca, Fed yetkililerinin açıklamaları da yatırımcılar tarafından dikkatle takip ediliyor. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, ülke ekonomisinin “iyi bir noktada” olduğunu ifade ederek, para politikası yaklaşımlarında sabırlı olunabileceğini vurguladı. Trump yönetiminin izleyebileceği politikaların etkisine dair belirsizliklere rağmen, Barkin, ABD ekonomisinin 2025 yılı görünümünün olumlu olduğunu ve büyümeye yönelik yukarı yönlü risklerin aşağı yönlü risklerden daha fazla olduğunu belirtti.
Barkin, Fed’in faiz hamlelerini etkileyebilecek değişkenlere işaret ederek, bu çerçevede biraz zaman geçilmesinin ve gelecekle ilgili daha fazla bilgi edinmenin en iyi yol olacağını sözlerine ekledi.