Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’deki halk kütüphanelerinin dijital erişimini artıran önemli bir çalışmanın müjdesini verdi. Ersoy, “Milli Kütüphaneye ya da e-Devlet üzerinden şehrinizdeki halk kütüphanesine üye olun, Milli Kütüphanenin dijital arşivine ulaşın” dedi. Bu açıklama, kütüphanelere erişim sağlamak isteyen kullanıcılar için büyük bir kolaylık sağlayacak.
Bakan Ersoy, sosyal medya platformlarından yaptığı paylaşımda, Milli Dijital Kütüphane Projesi sayesinde bilgiye erişimin daha da kolaylaştığını belirtti. Milli Kütüphane’nin Türkiye’nin her köşesine bilgi taşıma amacını gütüğünü ifade eden Ersoy, 25 milyon poz dijitalleştirme gerçekleştirildiğini de vurguladı. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye genelinde 66 il ve ilçe merkezinde yer alan halk kütüphanelerine erişim sağlanabilecek.
MİLLİ DİJİTAL KÜTÜPHANE ERİŞİM İSTASYONLARI KURULDU
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Milli Dijital Kütüphane Projesi ile dijitalleştirme çalışmaları için bir çerçeve ve vizyon oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi. Bu proje, Milli Kütüphane’nin dijital ikizini oluşturmayı ve Türkiye’nin dört bir yanındaki halk kütüphanelerinin erişilebilirliğini artırmayı amaçlıyor.
2015 yılından bu yana yürütülen dijitalleştirme çalışmaları kapsamında, arşivlerde bulunan milyonlarca kaynak dijital ortama aktarılıyor. Proje çerçevesinde tamamlanan yaklaşık 25 milyon poz çekimi ile görsel ve işitsel materyallerin dijitalleştirme süreci hızla devam ediyor. Bu bağlamda, Milli Dijital Kütüphane Erişim İstasyonları il ve ilçe halk kütüphanelerinde hizmet vermeye başladı. Bu istasyonlar, kullanıcıların Milli Kütüphane’ye veya bulundukları şehirdeki halk kütüphanesine üye olmalarını sağlayarak, milyonlarca dijitalleştirilmiş kaynağa erişim imkanı sunuyor.
Kullanıcıların eğer üye değillerse, üyelik işlemlerini şehirlerindeki halk kütüphanelerinden veya e-Devlet üzerinden kolayca tamamlayabilecekleri belirtildi. Üyeler, Ankara’daki Milli Kütüphane İbn-i Sina Okuyucu Salonu’nda ya da Adıyaman’dan Zonguldak’a kadar uzanan 66 il ve ilçedeki halk kütüphanelerini kullanarak araştırmalarını gerçekleştirebilecekler.
Öne çıkan kütüphaneler arasında, Adıyaman, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa, Antalya Tekelioğlu, İstanbul Orhan Kemal ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi gibi önemli merkezler yer alıyor. Milli Kütüphane’nin dijitalleştirme çalışmaları, sürekli olarak artarak devam ediyor ve böylece dijital arşivin genişlemesine katkı sağlanıyor.
Sonuç olarak, bu projeyle araştırmacılar ve genel kullanıcılar, sürekli genişleyen bu dijital kaynak havuzundan faydalanabilme imkanı bulacaklar. Erişim sağlanabilecek halk kütüphanelerinin sayısının da artırılması planlanıyor ve bu durum, bilgiye ulaşmada büyük bir kolaylık yaratıyor.